Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: google - niech oślepnie
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
Kabraxis
Chce aby google nie widział numerów telefonów i e-mail umieszczonych na stronie. Czy jest jakiś blok, w którym taki tekst mogę zamknąć aby później gdy treść już nie będzie aktualna ludzie nie znajdywali tych danych w kopiach googla? Właściwie to w żadnej wyszukiwarce...
thek
Z tego co mi wiadomo... nie matakiego bloku czy znacznika. Możesz jedynie próbować dodać do strony w znacznikach meta lub pliku robots.txt wskazówkę, by konkretnych stron nie indeksował wcale.
icetique
Trzy opcje:
1. Telefony widoczne po załadowaniu się strony (dodać w JavaScripcie onLoad, który wyświetla numer telefonu).
2. Zablokować dostęp z wyszukiwarek (co może jednak obniżyć pagerank, ogółem nie polecam).
3. Numery telefonów generować jako obrazek.

Pierwsza i trzecia opcja niestety ogranicza niektórych użytkowników, trzecia ogranicza użytkowników z przeglądarkami bez obrazków (np. opera mini z wyłączoną opcją pobierania obrazków). Pierwsza natomiast ogranicza użytkowników bez JavaScriptu (także opera mini, lynx, etc.).
Kabraxis
Strony mają być indeksowane jak najbardziej... rozwiązanie z js znam ale miałem nadzieję na coś bardziej przyjaznego. Obrazek, też mało przyjazne ale można rozważyć.
woodzu
wiem że nie opłaca się ukrywać divów za pomocą CSS, można być ukaranym wywaleniem z indeksu, o czym sam się kiedyś przekonałem kiedy z 6 zindeksowanych podstron zrobiły się 5

edit:
chociaż ukrywanie JS wydaje się dobrym rozwiązaniem, kto wie czy nawet jeżeli się uda jutro nie wprowadzą do wyszukiwarek jakiegoś algorytmu na obejście tego
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.