Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: allegro pytanie
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
aleo
witam

kupilem dwa duperele na allegro, byłem za wschodnia granica dlatego nie moglem odebrac towaru przesylka za pobraniem, dostałem dwa negatywy (laczny koszt tych przedmiotow to ok 150 pln) czy moge miec jeszcze jakies problemy z allegro oprócz tych negatywów, za towar nie zaplacilem...
kwiateusz
jak sprzedawca zwroci sie o zwrot prowizji to chyba dostaniesz 2 ostrzezenia a za 3 jest ban jak dobrze pamiętam
aleo
no to mam bana chyba bo kiedys juz taka sytuacja mialem czyli co ban na allegro + bede musial za prowizje cos kolo 20 pln zaplacic?
athabus
A może spróbuj się dogadać z ludźmi? Zaproponuj im zwrot kasy za przesyłkę i prowizję. Wypadałoby tak zrobić, bo to Ty się nie wywiązałeś z umowy i naraziłeś ich na koszty. Pewnie jak się dogadacie to nikt nie będzie robił problemów.
Rysh
Od jakiegoś czasu jest istnieje opcja usuwania komentarzy, za porozumieniem stron. Ale żeby do tego doszło musisz zrekompensować straty jakie ponieśli - czyli tak jak wyżej ktoś pisał, koszty przesyłki, etc.
frytek92
Myśle ze to co najwyżej może ci grozić to zbanowanie albo dadzą tylko ostrzeżenie 3 ostrzeżenia i konto zbanowane. Ale pamiętaj ostrzeżenie od Allegro wygląda jak zwykła wiadomość od serwisu i nie pisze tam że masz ostrzeżenie. Spróbuj się jeszcze dogadać bo gościu spokojnie może cie podać bo łączna kwota zakupionych produktów przekraczała 100 zł winksmiley.jpg
Daiquiri
Cytat(frytek92 @ 15.03.2010, 06:55:46 ) *
Spróbuj się jeszcze dogadać bo gościu spokojnie może cie podać bo łączna kwota zakupionych produktów przekraczała 100 zł winksmiley.jpg
Podać gdzie? smile.gif

Osobiście uważam, że zwykła ludzka uczciwość nakazuje zwrócić koszty poprzedniej wysyłki. Widzę, że masz aleo sporo "problemów" z allegro...
phpion
Ja będąc na miejscu sprzedawcy nie szedłbym na żadne ustępstwa. Po co licytowałeś? Wyjechałeś tak nagle, że nie miałeś możliwości napisać sprzedawcy "proszę się wstrzymać z wysyłką"? Mieszkasz sam na jakimś zadupiu, że nie mogłeś poprosić kogoś o odbiór przesyłki? Wybacz, ale właśnie przez takich "Allegrowiczów" dokonywanie transakcji przez Allegro może być ryzykowne. Bardzo dobrze, że przywalił ci negatywy bo były zasłużone. Pewnie liczy się z tym, że w odwecie również dostanie negatywa, ale... to już kwestia kultury osobistej i wychowania.
bogdan89
O ludzie... znów problemy z Allegro winksmiley.jpg
Ja cały czas uważam, że takie przyjazne nastawienie i chęć pozytywnego (zadowalającego obie strony) zakończenia sprawy powinno płynąć też od Sprzedającego.
Rozumiem, są tacy kupujący, którzy przeginają, ale nie popadajmy w paranoję.
Sprzedawca powinien bez emocji podchodzić do takich spraw, bo może skończyć jak Eurobank, który dzwoni po dłużnikach, straszy zabraniem całego majątku i wyzywa od nieudaczników. Każdy obsłużony klient to reklama - bez względu na to, czy transakcja została zakończona czy nie.
Czy tak ciężko jest dogadać się ze sprzedającym? Trzeba od razu walić negatywami, że "dziecko", "allegro to nie piaskownica"?
Kupujący któremu naprawdę coś wypadło i tak będzie poczuwał się do winy i odda te pieniądze i za prowizje i za przesyłkę (jeśli nastąpiła "za pobraniem"), ale co ma taki Kupujący powiedzieć jeśli od razu wyłapał negatywa z taką treścią, że też tylko wk***ić się można. Szansa na dogadanie się po takim negatywie jest już niewielka, a i zwrot poniesionych kosztów mało prawdopodobny.
Wiem, inna sprawa jest jak ktoś wyprzedaje zawartość strychu czy piwnicy i wystawia coś raz na pół roku, albo jeszcze i rzadziej. No i to już zależy tylko i wyłącznie od charakteru człowieka.
Pozostaje mi tylko życzyć Wam, żebyście nigdy nie znaleźli się w takiej zaskakującej sytuacji, gdzie coś stanęło na przeszkodzie w pomyślnym zakończeniu transakcji. Bo niestety, od razu sprawa w sądzie!! Bo Allegro to nie piaskownica przecież.
Daiquiri
Zgadzam się, że kultury i człowieczeństwa wymagać należy również od Sprzedającego. Ale co Ty byś pomyślał, gdy ktoś zamawia u Ciebie towar, Ty wysyłasz za pobraniem, a Twój szanowny klient ma Cię gdzieś? Nie kontaktuje się z Tobą, a przesyłek nie odbiera? Czekałbyś w nieskończoność? Bo czy to tak ciężko poinformować Sprzedającego o wyjeździe? W dobie XXI wieku, gdzie mamy telefonu komórkowe, Internet na wyciągnięcie ręki itd. komunikacja jest niezwykle prosta i tania. A Ty jak zwykle o Sprzedających... co powinien wg Ciebie w takim układzie nieszczęsny Sprzedawca zrobić?

Każdy obsłużony klient to reklama? Chyba nie na allegro. Tam ludzie kupują szybko i tanio. Ja bez obaw zamawiam od ludzi, którzy mają negatywy na koncie, gdy ich liczba jest stanowczo mniejsza od pozytywów. Wiem, że zawsze znajdzie się ktoś taki jak aleo (bez urazy, oczywiście) lub ktoś, kto traktuje allegro jak plac zabaw.

Zauważ też, że to nie pierwsza "przygoda" aleo z allegro.

bogdan89, być może jesteś starym "wyjadaczem" allegro, który nie ma problemów pokroju ludzi maluczkich, którzy chcą otrzymać pieniądze za wysłany towar i nie boją się wystawiać komentarzy negatywnych, gdy ktoś na nie zasłużył smile.gif. Ciekawi mnie jednak co robisz w takich sytuacjach? "Olewasz" sprawę? Czekasz wieczność na kontakt klienta? Bo uprzejmość ludzką uprzejmością, ale wszystko ma swoje granice.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.