Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: darmowe scrypty a zarabianie na nich
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
maciu
Czy jest to zgodne z prawem jak w swoich komercyjnych projektach korzystam np. ze Smarty, ADODB, PHPlib itp. Nurtuje mnie to pytanie, bo przecież w jakimś stopniu zarabiałbym na czyjejś pracy.
DreeD
jezeli autor np. smarty nie napisal w licencji: "tylko do uzytku prywatnego" to raczej nie masz sie o co martwic... ekhem...w biznesie nie ma czasu na wyrzuty sumienia :wink:
halfik
Tak, licencje trzeba spawdzić. Bo tak np. MySQL jest free ale tylko do zastosowan niekomercyjnych winksmiley.jpg

Cytat
ekhem...w biznesie nie ma czasu na wyrzuty sumienia :wink:

DreeD: a co to są "wyrzuty sumienia"? 8)
PMadej
Cytat
Tak, licencje trzeba spawdzić. Bo tak np. MySQL jest free ale tylko do zastosowan niekomercyjnych winksmiley.jpg

Z tego co ja się dowiedziałem jest darmowy też do komercyjnych z tym, że sprzedając produkt w cene nie jest wliczona cena za baze danych i dodajesz ja za free. A jeśli chcesz ją sprzedawać razem ze swoim produktem musisz mieć licencje komercyjną.
Paul
Cytat
Bo tak np. MySQL jest free ale tylko do zastosowan niekomercyjnych winksmiley.jpg

Ale i tak np. jesli masz cos komercyjnego na wykupionym gdzies koncie to chyba cie to nie obchodzi a admina serwera, ktory zamontowal tam MySQL smile.gif
DreeD
Cytat
DreeD: a co to są "wyrzuty sumienia"? 8)

nizej:
Cytat
Szczególnie dotkliwe wyrzuty sumienia przeżywamy w związku z krzywdą uczynioną innym.

w pewnym sensie wykorzystywanie cudzej pracy i jeszcze zarabianie na niej mozna nazwac "krzywda uczynioną innym".
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.