Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: overflow scroll
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
melior
Mam diva:

Kod
div.scroll
{
    height: 500px;
    overflow:scroll;
    overflow-y: auto;
    overflow-x: hidden;
}

Chciałbym wyrzucić z niego suwak pionowy, ale tak by nie przycinał zawartości diva. Czyli by móc przejrzeć całą zawartość jedynie scrollem na myszce. Jak mogę to zrobić?

Czy da się jakoś zmieniać aktualnie wyświetlaną zawartość w takim divie? Tzn. chcę dodać dwie grafiki-przyciski, których kliknięcie będzie przesuwało zawartość diva w dół, albo w górę.
Bardzo proszę o pomoc, gry się z tym już trochę i nie mogę dojść do ładu i składu.
krzysztof_kf
zamiast auto

Kod
overflow-y:hidden

ale weź pod uwagę że to jest utrudnienie dla ktoś/kogoś
melior
No właśnie, tak nie działa. Jeżeli dam hidden to tekst przycina i nie da się go przesuwać w żaden sposób.

Nie jest to też celowe utrudnienie. Chcę zmienić standardowy pasek przesuwania na zupełnie inny i chcę zrobić to właśnie w ten sposób, że daję diva bez suwaków i dwa obrazki, do których zarzucam kod, który będzie przesuwał zawartość diva.

Chyba że jest jakiś prostszy sposób.
krzysztof_kf
ewentualnie coś takiego ukrycie go zależy jakie masz tło itp

Kod
scrollbar-track-color: #FFFFFF
scrollbar-face-color: #FFFFFF
scrollbar-arrow-color: #FFFFFF
scrollbar-3dlight-color: #FFFFFF
scrollbar-highlight-color: #FFFFFF
scrollbar-shadow-color: #FFFFFF
scrollbar-darkshadow-color: #FFFFFF
melior
Zgadza się, ale działa tylko pod IE, ew. Operą jeżeli zmieni się jej ustawienia sadsmiley02.gif

EDIT:
Rezygnuję z tego pomysłu.
Znalazłem ciekawsze rozwiązanie - skrypt do obsługi mouse scrolla napisany w js.

Anyway dzięki smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.