Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Błąd w skrypcie sprawdzającym poprawność danych formularza - Problem ze sprawdzaniem nazwy użytkownika.
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX > AJAX
bigbag5
Witam,

O ile się nie mylę w skrypcie formValidator jest mały błąd.

Mianowicie za każdym razem kiedy chcemy sprawdzić nazwę użytkownika pozostaje tylko i wyłącznie "Ładuje proszę czekać"

Formularz:
http://www.2k-design-studio.yoyo.pl/form/

Skrypt jest pobrany ze strony http://www.position-absolute.com/articles/...tion-is-a-mess/ jedyne co zmieniałem to dodałem tłumaczenie miałem się wziąć za validateUser.php, ale skrypt w ogóle nie reaguje nawet na błędy, które są w oryginalnym pliku.

validateUser.php - oryginalny plik
  1. <?php
  2.  
  3. /* RECEIVE VALUE */
  4. $validateValue=$_POST['validateValue'];
  5. $validateId=$_POST['validateId'];
  6. $validateError=$_POST['validateError'];
  7.  
  8.  
  9. /* RETURN VALUE */
  10. $arrayToJs = array();
  11. $arrayToJs[0] = $validateId;
  12. $arrayToJs[1] = $validateError;
  13.  
  14. if($validateValue =="karnius"){ // validate??
  15. $arrayToJs[2] = "true"; // RETURN TRUE
  16. echo '{"jsonValidateReturn":'.json_encode($arrayToJs).'}'; // RETURN ARRAY WITH success
  17. }else{
  18. for($x=0;$x<1000000;$x++){
  19. if($x == 990000){
  20. $arrayToJs[2] = "false";
  21. echo '{"jsonValidateReturn":'.json_encode($arrayToJs).'}'; // RETURN ARRAY WITH ERROR
  22. }
  23. }
  24.  
  25. }
  26.  
  27. ?>

Początkowo myślałem, że być może mam źle skonfigurowany serwer lokalny więc sprawdziłem również na innych serwerach, jednak kłopot cały czas jest.

Prawdopodobnie błahy jednakże umiem programować tylko w C++ oraz w PHP, a z Ajax'em spotykam się niejako pierwszy raz. Wobec czego nie jestem w stanie tego "naprawić". Żeby nie było prawie 2 godz czytałem dokumentacja AJAX i próbowałem przeanalizować kod przez jakiś czas jednak nic mi z tego nie wyszło... Nie wiem co jest problemem.

Pliki do pobrania:
http://www.2k-design-studio.yoyo.pl/formValidator.zip

Z góry dziękuję za pomoc!

EDIT:

Serwer nie zwraca żadnych błędów w żadnym pliku.
Wszystkie wymagane dane zostały podane.

P.S
blooregard Sam jestem Adminem smile.gif nie koniecznie tu, ale skoro nie podaję danych, że serwer zwraca błąd - znaczy, że tego błędu nie ma.
Podane są tylko te wycinki kodu, które ewentualnie mogą pomóc w rozwiązaniu problemu, a reszta jest podana w linkach.

Maciek (Maćkozord)

[EDIT: Problem rozwiązany - można zamknąć. Przyczyna - Brak bibliotek JSON na serwerach darmowych, oraz PHP w wersji niższej niż 5.3.0]
blooregard
~bigbag5, bardzo proszę zapoznać się z tematem:
Temat: Jak poprawnie zada pytanie

i zastosowac do podanych tam wskazówek.

Popraw też temat na trochę bardziej szczegółowo opisujący problem.
nospor
Cytat
blooregard Sam jestem Adminem nie koniecznie tu, ale skoro nie podaję danych, że serwer zwraca błąd - znaczy, że tego błędu nie ma.
No i widzisz w jakim jestes bledzie szanowny adminie. Jakbys zastosowal sie do podanych w linku porad, to Twoj serwer zwracał by błąd, a konkretnie błąd mowiący o nie istniejącej funkcji json_encode() smile.gif
Stosuj się więc proszę na przyszlosc do podanych rad, nawet jesli jestes adminem.

ps: no chyba ze Twoj problem polegał na tym, ze nie umiales pobrać tych bledów co serwer zwracał. No ale tego nie podejrzewam z racji zajmowanego przez ciebie stanowiska winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.