soomal
28.03.2010, 15:13:54
Chcę stworzyć nieco ulepszoną "przeglądarke" demotywatorów. Cała treść będzie pochodzić z demotywatory.pl. Czy mogę zgodnie z prawem kopiować na bieżąco treść, trzeba wskazać źródło czy takie działania są zabronione?
Daiquiri
28.03.2010, 15:21:41
A zerknąłeś w stopkę?
Cytat
Wszelkie demotywatory w serwisie są generowane przez użytkowników serwisu i jego właściciel nie bierze za nie odpowiedzialności.
Wszelkie obrazy należą do ich właścicieli, jeśli uważasz, że któryś wykorzystano bez twojej zgody prześlij link z obrazkiem i powodem tędy, a zostanie zmieniony lub usunięty.
To po pierwsze. Po drugie: prawo autorskie. Po trzecie: podanie źródła nie jest równoznaczne z "róbta co chceta" - zwłaszcza jeżeli nie działasz na zasadzie dopuszczalnego cytatu.
athabus
28.03.2010, 17:47:45
Na początek poradziłbym Ci abyś znalazł swój sposób na zaistnienie w sieci a nie żerował na cudzej pracy/sukcesie.
Co prawda nie jestem prawnikiem, ale sam problem jest dość ciekawy... W zasadzie demotywatory.pl nie jest twórcą treści strony - bardziej są miejscem, gdzie treść jest publikowana (o czym zresztą jak pisze Daiquiri masz informację w stopce). Można by rzec, że prawa należą się użytkownikom, ale to też nie do końca prawda - większość grafiki na tym serwisie to kradzione obrazy... Sam natknąłem się już na kilku serwisach fotograficznych z informacjami, że ktoś wykorzystał zdjęcia bez wiedzy/zgody ich autora na demotywatorach... Nawet co śmieszniejsze, ludzie zarzucali autorom zdjęć, że plagiatują demotywatory ;-)
Z drugiej strony ewidentnie będziesz powielał treści serwisu - są to obrazki więc nic z tym nie zrobisz.
Także reasumując jest to trochę problem typu czy można bezkarnie okraść złodzieja (mowa o użytkownikach nie serwisie).
Samo działanie na pewno jest nielegalne, nawet jeśli podasz informacje o źródle - zwłaszcza, że według serwisu są to prywatne materiały użytkowników. Musiałbyś mieć zgodę każdego "twórcy" na opublikowanie treści innym miejscu.
BTW na podobnej zasadzie działają spamerzy (aka pozycjonerzy), którzy parsują serwisy dla ich treści i publikują na nich linki - strony tego typu zawsze są zawieszane na wniosek prawowitych właścicieli contentu przez firmy hostingowe.