Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Uruchamianie funkcji z pewnej klasy
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
TheaSiX
Wydaje się proste, ale coś mi tu nie gra.

Mam skrypt, który z danych plików tworzy prosty slideshow na stronie. Wewnątrz klasy jest funkcja pause().
Tworzę element tej klasy :
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. window.addEvent('domready', function(){
  2. var data = { /*pliki*/};
  3. var myShow = new Slideshow(opcje);
  4. });

moje pytanie, dlaczego przypisanie do czegokolwiek (linka,grafiki) onlick="myShow.pause();" nie przynosi żadnego efektu?

drugie pytanie to użycie tej metody w innej nieobiektowej funkcji. Dla przykładu :
  1. function przyklad() {
  2. /*skrypt wykonuje jakieś polecenia*/
  3. myShow.pause();

Czy mam prawo tak użyć tej metody? Pytam ponieważ jeszcze niewiele wiem o obiektowym zachowaniu się JSa. Porzebuję użyć tej metody PAUSE w pewnym momencie innego skryptu i próbuję rozwikłać jak to zrobić.. jakieś pomysły?
kamil4u
Cytat
moje pytanie, dlaczego przypisanie do czegokolwiek (linka,grafiki) onlick="myShow.pause();" nie przynosi żadnego efektu?

Strzelam, że wiesz co to jest zmienna globalna i lokalna, reszty już chyba się domyślasz..., a jak nie to usuń var lub dopisz window. przy myShow =
Cytat
Czy mam prawo tak użyć tej metody?

W JS wszystko jest obiektem, więc napisanie "innej nieobiektowej funkcji" jest bezsensu(tak, wiem o co Ci chodziło smile.gif ). Oczywiście możesz użyć tak tej funkcji. Proponuję zapoznać się z zapisem JSON.
TheaSiX
ale wstyd!! jak zostawiałem var window.myShow to oczywiście nie działało..

dzięki @kamil4u
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.