Witam. Mam dwa problemy których szukałem i nie znalazłem, może Wy mi pomożecie.
Pierwszy:
Mamy stronę (jakąś tam) z przykładowym elementem flash gdzieś umieszczonym na stronie. Gdzieś w innym miejscu znajduje się link, którego kliknięcie wywoła pokazanie się tzw okienka, lecz nie jest to window.open, tylko stworzony div w JQuery. Oczywiście poprzedzone jest też innym divem który jest rozciągnięty na całej stronie (wypełniony jest kolorem czarnym i przeźroczystość na 0.70).
Całość stwarza wrażenie że strona jest ciemna, a widoczny w pełnych kolorach jest ten div (np jakaś informacja). Mniejsza oto.
Problem polega na tym, że flash (jak i reszta strony) powinien być "schowany" pod divem który imituje przeźroczystość. Jak się domyślacie, owy flash też powinien być przyciemniony, a tak nie jest..
Pytanie: Czy idzie w JQuery/JS obejść ten bug? Chodzi mi o to by obiekt wykonany we flashu (załóżmy że każdy na stronie) był przyciemniony, a nie prześwitywał (- wtedy ten obiekt flash widoczny jest w pełnych kolorach - jest jasny).
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Drugi problem:
W jaki sposób zrobić, by takie okienko które wyskoczy nam po kliknięciu w link (mam na myśli div a nie window.open) przesuwało się automatycznie, wraz z przewijaniem strony? Żeby był zawsze na środku lub u góry - nawet jeśli stronę będzie się przewijało?
Tylko proszę nie pisać coś w rodzaju "masz bana na google?".
Proszę o odpowiedź na oba problemy (jeżeli tak się da).
Z poważaniem.