Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Flash i box
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
artgrus
Witam. Mam dwa problemy których szukałem i nie znalazłem, może Wy mi pomożecie.

Pierwszy:

Mamy stronę (jakąś tam) z przykładowym elementem flash gdzieś umieszczonym na stronie. Gdzieś w innym miejscu znajduje się link, którego kliknięcie wywoła pokazanie się tzw okienka, lecz nie jest to window.open, tylko stworzony div w JQuery. Oczywiście poprzedzone jest też innym divem który jest rozciągnięty na całej stronie (wypełniony jest kolorem czarnym i przeźroczystość na 0.70).

Całość stwarza wrażenie że strona jest ciemna, a widoczny w pełnych kolorach jest ten div (np jakaś informacja). Mniejsza oto.

Problem polega na tym, że flash (jak i reszta strony) powinien być "schowany" pod divem który imituje przeźroczystość. Jak się domyślacie, owy flash też powinien być przyciemniony, a tak nie jest..

Pytanie: Czy idzie w JQuery/JS obejść ten bug? Chodzi mi o to by obiekt wykonany we flashu (załóżmy że każdy na stronie) był przyciemniony, a nie prześwitywał (- wtedy ten obiekt flash widoczny jest w pełnych kolorach - jest jasny).

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Drugi problem:

W jaki sposób zrobić, by takie okienko które wyskoczy nam po kliknięciu w link (mam na myśli div a nie window.open) przesuwało się automatycznie, wraz z przewijaniem strony? Żeby był zawsze na środku lub u góry - nawet jeśli stronę będzie się przewijało?

Tylko proszę nie pisać coś w rodzaju "masz bana na google?".

Proszę o odpowiedź na oba problemy (jeżeli tak się da).

Z poważaniem.
wookieb
Cytat(artgrus @ 2.04.2010, 13:11:08 ) *
Tylko proszę nie pisać coś w rodzaju "masz bana na google?".

Przykro mi. Masz bana na google?
google -> flash zasłania (i piękne podpowiedzi)
http://forum.joomla.pl/showthread.php?2748...jajace-sie-menu

2) css -> position fixed
dodatkowo był ostatnio taki temat, poszukaj w moich pomocnych postach
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.