Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Linki podstrony w formie /dzial zamiast /dzial.html & dzial.php
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
phpmax
Witam,

Mam dziwne pytanie dotyczące Zmiany struktury linków w stronie. Otóż stworzyłem projekt w technologiach HTML/CSS/JS/PHP i drażni mnie to, że strona ma formę z rozszerzeniami, gdy klikniemy w jakiś dział:

www.strona.pl/projekty.html oraz www.strona.pl/kontakt.php

Wymyśliłem już jedno rozwiązanie, ale jest "ono takie sobie" w dodatku nie bardzo SEO friendly (masa plików index, zamiast normalnych podstron, można to rozwiązać atrybutem canonical <link rel=”canonical” href=”http://www.strona.pl/”> ale bardzo nie chcę żeby tak było): tongue.gif

Tworzymy kilka folderów, a w nich odpowiednie umieszczamy pliki z nazwami podstron np: folder projekty i tam wrzucamy plik projekty.html. Efekt jest pożądany, bo w przeglądarce mamy już www.strona.pl/projekty. Podobnie jest z folderem kontakt i tam wrzucamy plik kontakt.php, w przeglądarce otrzymujemy www.strona.pl/kontakt (zamiast kontakt.php) itd.

Znacie może jakiś inny szybszy i lepszy pomysł na rozwiązanie tego problemu?
Quantum
mod_rewrite, było 1000 razy.
phpmax
A jakiś inny pomysł bez stosowania mod-rewrite? Mam na serwerze kilka serwisów opartych o PHP/MySQL a ten o który pytam jest tylko i wyłącznie wizytówką. I tylko o ten drobny szczegół mi chodzi.
Quantum
oprócz tego przyjazne linki możesz uzyskać przez napisanie routera, który po adresie odszukałby prawidłowego pliku do wyświetlenia (wymaga 1 linii w htaccess - mianowicie mod_rewrite biggrin.gif ).
koboos
A bez PHP jest takie coś możliwe?
mlawnik
Mod_rewrite to część serwera apache, nie php.
koboos
A w takim razie jak uzyskać ten efekt bez PHP?
phpmax
Cytat(phpmax @ 4.04.2010, 02:59:50 ) *
Witam,

Tworzymy kilka folderów, a w nich odpowiednie umieszczamy pliki z nazwami podstron np: folder projekty i tam wrzucamy plik projekty.html. Efekt jest pożądany, bo w przeglądarce mamy już www.strona.pl/projekty. Podobnie jest z folderem kontakt i tam wrzucamy plik kontakt.php, w przeglądarce otrzymujemy www.strona.pl/kontakt (zamiast kontakt.php) itd.

Znacie może jakiś inny szybszy i lepszy pomysł na rozwiązanie tego problemu?

Tam oczywiście powinny być index wszędzie inaczej ta metoda nie zadziała, mój błąd aarambo.gif

Tworzymy kilka folderów, a w nich odpowiednie umieszczamy pliki z nazwami podstron np: folder projekty i tam wrzucamy plik idnex.html. Efekt jest pożądany, bo w przeglądarce mamy już www.strona.pl/projekty. Podobnie jest z folderem kontakt i tam wrzucamy plik index.php, w przeglądarce otrzymujemy www.strona.pl/kontakt (zamiast kontakt.php) itd.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.