Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: mail problem ..
Forum PHP.pl > Forum > PHP
jureusz
IIS + SMTP ... i o co chodzi ?

Kod
Warning: mail(): "sendmail_from" not set in php.ini or custom "From:" header missing in *.php on line 2

[php:1:571e5d6959]<?php
mail("cosik@gazeta.pl", "temat", "hihi", "From: me@localhost");
?>[/php:1:571e5d6959]

Ustawione jest From ..

w php.ini zakomentowalem
Kod
;sendmail_from= serwer@localhost; for Win32 only

Ktos mi podpowie gdzie robie blad... jak ustawiam sendmail_from w php.ini to blad jest taki:

Kod
Warning: mail(): SMTP server response: 550 5.7.1 Unable to relay for ups@gazeta.pl in *.php on line 2
arogancik
jeśli masz windowsa to dwie linijki muszą być napewno bez średnika na poczatku

SMTP = localhost
sendmail_from = wojtek@localhost

zamiast localhost podajesz serwer smtp. niestety php w wersj 4.x nie ma obsługi uwierzytelniania czyli np odpada ci od razu konto na wp, gdzie poczta wychodząca jest uwierzytelniania.
sendmail_from musisz podać maila, ktory jest na danym serwerze. np serwer masz smtp.wp.pl maila masz ktos@wp.pl smile.gif
jureusz
Cytat
zamiast localhost podajesz serwer smtp. niestety php w wersj 4.x nie ma obsługi uwierzytelniania czyli np odpada ci od razu konto na wp, gdzie poczta wychodząca jest uwierzytelniania.
sendmail_from musisz podać maila, ktory jest na danym serwerze. np serwer masz smtp.wp.pl maila masz ktos@wp.pl

Nie rozumiem? Gdzie to mam podac w php.ini ? No i dlaczego mam tam podawac serwer smtp.wp.pl skoro doinstalowalem wlasny smtp IIS na xp'eku?
jureusz
Ok - poradzilem sobie sam. ROzwiazanie podaj nizej:

php.ini

Kod
[mail function]
; For Win32 only.

SMTP = localhost; for Win32 only

sendmail_from= serwer@localhost.com; for Win32 only

Serwer SMTP:
Wersja Angielska windowsa

In the IIS (Admin Tools - IIS)
Right Click in Default SMTP Server
Properties
Acces Tab
In Relay Restrictions click Relay
Choose -> All Except the list below
OK - Apply
Stop and Start SMTP Server.

Polska
W zakladce Dostep we wlasciwosciach naszego serwera SMTP zmieniamy Ograniczenia przekazywania na: Wszystkie z wyjatkiem wymienionych ponizej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.