Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wczytywanie częsci zawartości pliku
Forum PHP.pl > Forum > PHP
karol780
Witam
Na wstępie chciał bym zaznaczyć że rozpoczynam dopiero swoja przygodę z php a aktualnie zajmuje sie kodowaniem stron w css. Tworząc stronę chciałbym pobierać dane a właściwie tylko pewne zmienne z pliku "informacje.php" i ukazywać je np: na stronie index.php. Gdy na stronie "index.php" pobieram informacje za pomocą include'inforamcje.php' to pobiera mi się cała zawartość pliku, a ja chciał bym tylko sobie pobierać zmienne i używać je na stronach. Jak mam to zrobić? z góry dziękuje.

przykładowy index.php

1. <?php include'informacje.php';
  2. ?>
  3.  
  4.  
  5.  
  6.  
  7. W tym miejscu chcial bym wyswietlic jedynie zmienna "$opis" a nie caly plik "informacje.php"
  8.  

a to plik inforamcje.php

1. <?php
  2. $tytul = 'Jakis tekst jakis tekst';
  3. $opis = 'opis \opis /opsi ';
  4. $rozmiar = 'rozmiar......';
  5.  
  6. ?>
  7.  
  8.  
  9.  
  10.  
  11. To jest przykladowy tekst <?php echo $tytul ;?> i tak dalej
Kowol
  2.  
  3. ?>

Zamień na:
  2. echo $opis;
  3. ?>

I już.
karol780
No ale to właśnie nie działa. Ponieważ wyświetla cały plik "informacje.php" plus jeszcze "$opis". A ja chciałbym żeby mi wyświetlało tylko "$opis".
tehaha
w informacje.php zostaw tylko zmienne i przypisane do nich wartości
  1. <?php
  2. $tytul = 'Jakis tekst jakis tekst';
  3. $opis = 'opis \opis /opsi ';
  4. $rozmiar = 'rozmiar......';
  5.  
  6. ?>

wtedy zmienne nie wyświetlą się dopóki ich nie wywołasz przez echo
karol780
a czy w inny sposób się nie da? Bo chciał bym żeby "informacje.php" też były jedną podstrona..
tehaha
trudno stwierdzić bo nie wiem co chcesz osiągnąć, ale jeśli chcesz na stronie index.html wyświetlić tylko fragment ze strony informacje.html, to możesz np. tylko ten fragment wstawić do odzielnego pliku np. box.php i wtedy zainkludujesz go na index.html oraz na informacje.html
koreja
  1. require 'informacje.php';
  2. echo $opis;
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.