Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Blokada..nie wiem jak to nazwac
Forum PHP.pl > Forum > PHP
quspy123
Witam,posiadam skrypt rejestracji na prywatny serwer gry metin2,lecz ma on jedna wadę,wystarczy kliknąć "Rejestruj" i konta są tworzone bez wypełniania niczego....z pustymi polami...czy może mi ktoś pomoc zrobić "blokadę" ze trzeba wpisać w każdym polu chociaż 1znak?
oto skrypt:
Kod
http://wklej.to/vmHU

Wrzuciłem na wklej.to,ponieważ jest on za długi wystarczy wejść w link i jest skrypt.

Dziękuje i proszę o pomoc,z poważeniem Kamil.
MateuszS
słowa klucze "empty php manual"
blooregard
~quspy123, proszę nadać tematowi sensowniejszy tytuł.
Daniel Meger
Post raczej nadaje się do działu Przedszkole moim zdaniem, albo Żłóbek...

W kodzie masz taki bałagan, jakiego ja w życiu nie widziałem i do tego wrzucasz całość i chcesz, żeby ktoś nagle sprawił w sposób niemalże magiczny, że wszystko się naprawi..

Ja tylko napiszę mniej więcej błędy, które namierzyłem w bardzo krótkim czasie, który i tak przekroczył granice mojej cierpliwości.

1) W linii 276 masz instrukcję warunkową, która pozwala na dalsze przejście kodu (i do wprowadzenia danych) tylko, jeżeli hasło == imię questionmark.gif?

2) Z tego co widzę, to pomieszałeś klamry otwierające i zamykające i stąd te całe zamieszanie. Ponadto sprawdzasz co prawda czy długość danej zmiennej nie jest przypadkiem mniejsza od 1, ale.. nic z tym nie robisz poza wypisaniem komunikatu, a powinieneś np. przerwać działanie skryptu, lub przeskoczyć dalej, omijając rejestrację.

Proponuję Ci to wszystko napisać od nowa pamiętając o klamrach..

i może trochę więcej pomyślunku w tym wszystkim, może trochę jakichś podstaw algorytmiki.. Rozrysuj sobie to wszystko na kartce, jeżeli nie umiesz tego od razu napisać.

W tej chwili sytuacja wygląda tak: jeżeli hasło jest równe r1_name (real name?) to tylko wtedy sprawdzasz czy długości pozostałych danych nie są mniejsze od 1, a następnie (też tylko jeśli $passwd == $r1_name) przechodzisz do wpisywania do bazy danych...

ponadto w 296 masz błąd .. if($mq = true) ... raczej chodziło ci o == a nie o =

Pomijam tutaj już totalne bałaganiarstwo wcięcia, czytelność kodu itd.
Nikt prawdopodobnie nie podejmie się czytania tego kodu, bo 20 razy szybciej możnaby ten kod napisać od nowa.
Ale też prawdopodobnie nikt za ciebie tego kodu nie napisze.
quspy123
łał,łał łał
nie jedzcie tak po mnie,mam dopiero 12lat i sie ucze...
Daniel Meger
Uwierz mi.. jeżeli masz 12 lat i dopiero się uczysz.. to lepiej przepisuj (dokładnie!) jakiś kod z jakiejś dobrej książki, zamiast wymyślać jakieś cuda... z biegiem czasu może ogarniesz o co w tym wszystkim się rozchodzi, ale na obecną chwilę przez bałaganiarstwo i podejrzewam, że nieznajomość najprostszej instrukcji warunkowej (if), robisz tragiczne błędy.

Nie chcę Cię zniechęcać, sam zaczynałem w podobnym wieku i wiem, że na początku nie jest najprościej. Człowiek po prostu nie ma w tamtym czasie odpowiedniego doświadczenia - i nie chodzi mi tutaj bynajmniej tylko o doświadczenie programistyczne. Teraz jestem od Ciebie 10 lat starszy i jedyne co mogę Tobie poradzić to przeczytanie i zrozumienie paru kursów i może jakiejś książki
Temat: linkiKursy dla pocztkujcych
potem nauczenie się jak zadawać pytania

a potem... nie zadawać pytań.

..chyba, że ty sam po kilkugodzinnych poszukiwaniach w internecie (a jest tego mnóstwo) nie będziesz potrafił tego zrozumieć.

Musisz wiedzieć po prostu, że gdyby każdy zadawał tak prymitywne pytania, nie mielibyśmy czasu na naszą codzienną pracę, bo musielibyśmy wszyscy non stop odpisywać na coś, tłumaczyć coś, co już zostało wytłumaczone tysiące razy.

Jeżeli Ty będziesz szanował nas i nasz czas, to i my będziemy szanować Ciebie. To jest proste.
blooregard
~quspy123, zignorowałeś prośbę o poprawę tematu.

Jak już wymyślisz sensowny tytuł, wyślij PW z jego propozycją do dowolnego z Moderatorów.
Tymczasem zamykam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.