Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Prosta gra na przeglądarkę
Forum PHP.pl > Forum > PHP
bolverk
Chcę w wkrótce stworzyć pewną prostą grę na przeglądarkę w stylu jeden gracz kontra jeden gracz na stronie. Coś w stylu gier na kurnik.pl, ale mniejsza o to jaka to ma być gra. Bardziej chodzi mi o to, jak się za to zabrać. Mamy pokój gier i jakiś stolik na którym graja sobie gracze. Moje pytanie brzmi: Jak stworzyć taki pokój gier i stolik gry dla dwóch graczy, aby też mogli inni użytkownicy (na zasadzie publiczności) włączać się na stolik. Nie chodzi mi o gotowy skrypt, tylko ogólne idee, które mogłyby mnie zainspirować.

Myślałem nad wykorzystaniem sesji do tego, ale one się nie sprawdzą. To znaczy sprawdzą się w pewnej mierze, ale czuję że do tego jest potrzebna pewna płaszczyzna dostępu do skryptu "tylko dla graczy" i "tylko dla publiczności". Nie mogę tylko wyszukać czym ta płaszczyzna mogła by być.

Proszę o jakieś nakierowanie co do kierunku moich poszukiwań.
wookieb
Flash i xmlsocket
albo Java i jej zabawki.
Zapomnij o czystym php i ajax
bolverk
Cytat(wookieb @ 8.05.2010, 23:34:36 ) *
Flash i xmlsocket
albo Java i jej zabawki.
Zapomnij o czystym php i ajax

Nie pytam się o technologie jakie mogłyby się posłużyć do tworzenia takiej gry, tylko o "ogólne inspiracje" czyli być może jakieś biblioteki, czy też kierunki w konstruowaniu klas czy też konstruowaniu skryptów aby stworzyć to o co pytam (chodzi oczywiście o PHP). Technologię w jakiej chcę tworzyć tą grę to sprawa drugorzędna. Dla mnie ważna ale innych drugorzędna jak mniemam.
wookieb
Czasem zastanawiam się co kieruje ludzi to tak głupich pytań albo nieumiejętności opisywania problemu.
Co ci tutaj opisać? Jaką klasę do upload'u wziąć? Czy pisać z tabulatorami czy nie? Zasad jest w pip i jeszcze więcej a ty chcesz wszystkiego w paru zdaniach?
Panie, kurs i jazda.
bolverk
Cytat(wookieb @ 9.05.2010, 00:16:34 ) *
Czasem zastanawiam się co kieruje ludzi to tak głupich pytań albo nieumiejętności opisywania problemu.
Co ci tutaj opisać? Jaką klasę do upload'u wziąć? Czy pisać z tabulatorami czy nie? Zasad jest w pip i jeszcze więcej a ty chcesz wszystkiego w paru zdaniach?
Panie, kurs i jazda.

Czyżbym niejasno się wyraził? Nie potrzebuję żadnych rad co co stylu programowania. Czy jakimi klasami się posługiwać.
Cytat
Co ci tutaj opisać? Jaką klasę do upload'u wziąć? Czy pisać z tabulatorami czy nie?

Pytam się jedynie o oto gdzie mam szukać informacji, i o czym czytać aby stworzyć pokój gier i stolik do danej gry. Czyżby czytanie ze zrozumieniem było aż tak trudne dla pewnych użytkowników?
Riklaunim
Cytat(bolverk @ 9.05.2010, 00:33:38 ) *
Pytam się jedynie o oto gdzie mam szukać informacji, i o czym czytać aby stworzyć pokój gier i stolik do danej gry. Czyżby czytanie ze zrozumieniem było aż tak trudne dla pewnych użytkowników?

Nigdzie nie znajdziesz tutoriala jak zrobić projekt, który sobie wymyśliłeś, bo nikt inny go nie wymyślił tylko ty. Rozpisujesz projekt na poszczególne strony, po tym rozpisujesz wstępną strukturę bazy i przystępujesz do implementacji. Pokój gier będzie zapewne listował gry z tabeli zawierającej gry, a stolik gry zapewne będzie pobierał dodatkowe dane o określonej grze i w dalszej kolejności uruchamiał daną grę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.