clicker
9.05.2010, 13:43:35
Czy możliwe jest pozbycie się tego efektu, że po 2-3krotnym kliknięciu na tekst jest on zaznaczany (wyraz/linijka)?
CSS3
::selection {
background: #ffb7b7;
}
::-moz-selection {
background: #ffb7b7;
}
pozdrawiam
albrzykowski
9.05.2010, 13:53:43
Witaj,
Parę spostrzeżeń:
- Wydaje mi się, że problem opisywany przez Ciebie dotyczy właściwości systemu a nie implementacji przeglądarek, tj w edytorach tekstu ta funkcjonalność jest identyczna, więc usunięcie tego może nie być możliwe.
- Proponowałbym raczej wrzucenie tego postu na forum Mozilli, myślę, że to lepsze środowisko niż forum php.
- Blokowanie tej funkcjonalności w mojej opinii mocno kłóci się z wytycznymi odnośnie użyteczności/dostępności stron. Wydaje mi się że główny aspekt kładziesz na stronę wizualną lub też chcesz zablokować kopiowanie tekstu. W pierwszym przypadku, robisz to kosztem wygody użytkownika, jeśli dotyczy to drugiej opcji to raczej nie uda Ci się tego osiągnąć w zwykłaym HTML.
Pozdrawiam
varez
9.05.2010, 16:54:22
tak, to się dotyczy każdej przeglądarki (stąd nie rozumiem, albrzykowski, czemu każesz mu iść z tym do mozilli), jest zdarzenie w JS ondblclick (chyba nie wszystkie przeglądarki to rozumieją) którego możesz użyć (tj tak myśle, ondblclick="return false;" spróbuj)
Blokadę kopiowania tekstu znajdziesz na tym forum nie raz, i miliony razy na google. Dodam, że żadna nie jest 100% skuteczna. Dla chcącego nic trudnego, choćbyś nie wiem co zrobił.
albrzykowski
10.05.2010, 22:25:48
Cytat(varez @ 9.05.2010, 17:54:22 )

tak, to się dotyczy każdej przeglądarki
Jeśli dobrze zrozumiałem problem to nie chodzi tu o zablokowanie możliwości kopiowania tekstu a ewentualnie efekt powstający w jego czasie. Zablokowanie przez JavaScript rzeczywiście rozwiąże ten problem ale chyba nie o to chodziło...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.