Mam problem, z jedną rzeczą - mianowicie, nie wiem jak "zrobić", aby po jednym wysłaniu danych, dany użytkownik nie mógł już zrobić tego ponownie (chyba, że wpis zostanie usunięty z bazy).
Oto kod:
<?php include('_mysql.php'); include('_settings.php'); include('_functions.php'); include('templates/klanowicze.html'); $username = getnickname($userID); ?> <body> <?php // łączenie z bazą danych $zapytanie = 'SELECT --- FROM ---'; // warunek wejścia if ($username == '---' || $username == '---' || $username == '---' || $username == '---' || $username == '---') { $wejscie = true; echo "<tr height=\"55\" style=\"color: white; font-weight: bold; text-align: center; font-size: 16px; font-family: Calibri, Verdana\">"; echo "<tr bgcolor=\"#ffffff\" height=\"25\" style=\"font-size: 14px; font-family: Calibri, Verdana\">"; } } else { echo "<tr height=\"55\" style=\"color: white; font-weight: bold; text-align: center; font-size: 16px; font-family: Calibri, Verdana\">"; } // formularz nowego kontaktu } if ($_POST['wprowadz']) { echo "<td><form action=\"" . $_SERVER['PHP_SELF'] . "\" method=\"post\"><input type=\"submit\" name=\"odswiez\" value=\"Odśwież stronę!\" /></form></td>"; } elseif ($wejscie) { ?> <table border="0" align="center"> <tr align="center" height="25" style="font-weight: bold; color: #3297d2; font-size: 14px; font-family: Calibri, Verdana"> <td>Moja nazwa</td> <td>Numer komórkowy</td> <td>Gadu-Gadu</td> <td>Skype</td> <td>Xfire</td> <td>Steam</td> <td>SteamID</td> </tr> <tr align="center" height="25"> <td><input name="komorka" size="15" /></td> <td><input name="gadu" size="15" /></td> <td><input name="skype" size="15" /></td> <td><input name="xfire" size="15" /></td> <td><input name="steam" size="15" /></td> <td><input name="steamid" size="18" /></td> </tr> </table> <table border="0" align="center"> <tr align="center"> <td><input type="submit" name="wprowadz" value="Dodaj" /></td> <td><input type="reset" value="Resetuj" /></td> </tr> </table> </form> <?php } // formularz nowego kontaktu (wysyłanie do bazy) if ($_POST['wprowadz']) { $zapytanie = "INSERT INTO --- (---, ---, ---, ---, ---, ---, ---) VALUES ('$nazwa', '$komorka', '$gadu', '$skype', '$xfire', '$steam', '$steamid')"; } else { echo "<b>Wypełnij wszystkie pola!</b> Jeśli nie masz któregoś z komunikatorów, wstaw na jego miejsce \"---\"!"; } } ?> <span style="font-size: 11px; float: right; color: white; font-family: Calibri, Verdana;"><b>Autor skryptu:</b> Krystian Miler</span> </body> </html>
Pewnym jest, że będzie trzeba ustalić warunek, który porówna nicki zapisane już w tabeli (i tu mam problem, tworzę tabicę asocjacyjną jednak, aby odczytać jej całą zawartość, a nie tylko pierwszy wpis musiałbym użyć pętli while - jak wiadomo w warunku zrobić się tego nie da) do nicku aktualnie zalogowanej osoby ($username).
Znacie jakieś inne sposby, bo mi aktualnie nic nie przychodzi do głowy.
if ($_POST['wprowadz']) { echo "<td><form action=\"" . $_SERVER['PHP_SELF'] . "\" method=\"post\"><input type=\"submit\" name=\"odswiez\" value=\"Odśwież stronę!\" /></form></td>"; }
Oto miejsce, w którym musiałbym dodać owy warunek (or).
PS Jeżeli chodzi o zabezpieczenia, przed tym co użytkownicy mogą wpisać do okinek, to są niepotrzebne. Tak jak wcześniej wspomniałem dostęp do działu mają tylko klanowicze, a nie są to osoby które chciałyby mi zrobić coś naprzekór.
Post mogłem napisać troche chaotycznie, za co przepraszam.