Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dziwny problem - biblioteka GD
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Alexendiss
Cześć,

Dzisiaj postanowiłem spróbować swoich sił w wszystkim znanej bibliotece GD. Tekst wprowadzam na grafikę za pomocą zmiennych będących przenośnią wnętrza formularza.
Wszystko działa idealnie, tekst odpowiednio się nakłada na grafikę. Jedyny problem leży w tym, że zapisując obraz poprzez "Zapisz grafikę jako" zapisuje się tylko gotowy szablon. Lecz kopiując grafikę wszystko dziwnym trafem działa prawidłowo. Potrzebuję zapisywania ponieważ posiadam zaokrąglone końcówki.

Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam.
croc
Nie wiem czy dobrze rozumiem w czym problem, dlatego poproszę o pełny kod.
croc
Co masz na myśli pisząc "zapisuje się tylko gotowy szablon"? Najlepiej wstaw grafiki utworzone różnymi metodami (kopiuj/zapisz jako). Sprawdziłem u siebie i działa prawidłowo. Najpierw możesz jednak spróbować usunąć instrukcję imagedestroy - być może niektóre przeglądarki w ten sposób kasują informację o obrazie.
l0ud
Spróbuj przekazać dane przez GET'a a nie przez POST'a. Możesz też spróbować usunąć linijkę z Pragma: no-cache.

Po prostu przeglądarka przekazuje dane tylko raz.

edit: czemu usunąłeś swój kod?
moto0095
A może ten wprowadzany tekst zapisz w $_SESSION['text'] winksmiley.jpg
Czyli np:
$text = $_POST['text'];
$_SESSION['text'] = $text;
Alexendiss
Z tego co zobaczyłem Chrome i FF nie zapisuje. Opera wręcz przeciwnie.

Cytat
edit: czemu usunąłeś swój kod?

Omyłkowo, chciałem coś edytować. Ale sprawdzę Wasze rady teraz.

EDIT: Dziękuje panowie, zamiana POST na GET zadziałała, sesja również. Dzięki jeszcze raz.
moto0095
To może byś kod pokazał questionmark.gif
croc
To może zapisuj wynik od razu do pliku, np.:

1. imagepng($image, $surname . '_' . $forname . '.png', 9);
Alexendiss
Cytat(croc @ 13.05.2010, 21:38:00 ) *
To może zapisuj wynik od razu do pliku, np.:

1. imagepng($image, $surname . '_' . $forname . '.png', 9);

Chciałem uniknąc zajmowania miejsca na dysku, koledzy wyżej już mi pomogli. Tobie również dziękuję smile.gif
croc
Czyli wygląda na to, że Opera nie korzysta z pamięci podręcznej przy zapisywaniu obrazków, tylko przetwarza je drugi raz (i wtedy już nie ma wartości POST).
l0ud
Raczej odwrotnie... winksmiley.jpg Przynajmniej wg. mojej interpretacji.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.