Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak trzymać miasta w osobnej tabeli i umozliwiść sortowanie według miast w innej tabeli
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
Sajrox
Witam,

Jak trzymać miasta w bazie. Otóż mam tabele 'users', każdy użytkownik ma swoje miasto. Pytanie czy poniższe rozwiązanie jest optymalne.

Chce zrobić tak:
Utworzyć tabelę 'cities' z polami:
id | city

id - zawiera nazwe miasta bez polskich znaków i będzie kluczem dla każdego miasta
city - zawiera poprawną nazwę miasta z polskimi znakami

Tabela 'users' w polu 'cities_id' będzie zawierać włąśnie klucz obcy miasta (czyli wartość z pola 'id' z tabeli 'cities')
Dlaczego jako klucza nie chce używać liczby INT, ponieważ dzięki klucza w formie jak wyżej można będzie sortować użytkowników po mieście.
W przypadku klucza typu INT sortowanie odpada. Gdyż w polu 'cities_id' w tabeli 'users' nie ma możliwości sortowania w ten sposób po mieście.
Wicepsik
tabela users
id_user, name, id_city

tabela cities
id, city

1. SELECT u.name, c.city FROM users u, cities c WHERE c.id = u.id_city ORDER BY c.city ASC

Zrób to na kluczach INT.
Sajrox
Tak tylko że jak w bazie users będę miał np milion użytkowników, to baza zdechnie delikatnie mówiąc.

Rozważam takie zapytanie na kluczu jako INT

1. SELECT u.name, c.city FROM cities c LEFT JOIN users u ON c.id = u.id_city, WHERE c.id = u.id_city ORDER BY c.city ASC

I index na pole city w tabeli 'cities'

Chociaż jeśli dobrze myślę że index nie zadziała tak jak powinień, zadziała dla tabeli cities ale użytkownicy i tak będą sortowane beż użycia jakiegoś indexu tzn wolno (mówiąc o milion uzytkownikach)
phpion
W Twoim zapytaniu powinieneś mieć utworzone 2 indeksy:
1. na kluczu obcym w tabeli użytkowników łączących rekord z tabelą miast.
2. na nazwie miasta w tabeli miast.

Jeśli dodatkowo chciałbyś sortować użytkowników również po nazwie użytkownika to załóż indeks na to pole (najlepiej unikalny).

PS: Ten dodatkowy WHERE jest kompletnie zbędny, a dodatkowo połączenie LEFT JOIN + ten WHERE da tak naprawdę samo JOIN (czyli jeśli użytkownik nie ma przypisanego miasta to nie zostanie wyświetlony).
Sajrox
Racja ten WHERE nie jest tam potrzebny, Mały błąd smile.gif

Właśnie przeprowadziłem testy;
Do bazy users dodałem około 3 mln użytkowników, każdy ma jakieś miasto
Miast jest ponad 100.

Teraz zapytanie SQL:
  1. SELECT `u`.`name`, `u`.`surname`, `c`.`city` FROM `users` AS `u` INNER JOIN `cities` AS `c` ON u.id_city=c.id_city ORDER BY `c`.`city` DESC LIMIT 20

Dodałem idexy na pola:
id_city w tabeli users
city w tabeli cities

Zapytanie wykonuje się powyżej 30 sekund, czyli powyżej normy :/

Może jakieś pomysły ?

matix
Możesz spróbować stworzyć widok, który będzie połączeniem tych dwóch tabel. Spróbuj - powinno być szybciej ze względu na wbudowany system cachowania.

Pzdr.
Sajrox
Zauważyłem że zmiana z INNER JOIN na RIGHT JOIN spowodowało że czas spadłz okolo 35 s. do 0.04 s

1. SELECT `u`.`name`, `u`.`surname`, `c`.`city` FROM `users` AS `u` RIGHT JOIN `cities` AS `c` ON u.id_city=c.id_city ORDER BY `c`.`city` DESC LIMIT 20

Z tego wynika że pole po którym następuje sortowanie musi pochodzić z 1 tabeli wiec w tym wypadku jest nią tabela 'cities'.
Wydaje mi się że o to chodziło smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.