felipe_lenkievitschius
12.04.2004, 21:54:33
Witam!
Mam problem: z okna głównego przeglądarki wywołuję skrypt, który realizuje funkcję copy("$zdjecie1","../fotki/$zdjecie1_name"); i wszystko jest pięknie!
Ale jak wywołam ten sam skrypt z okienka otwartego uprzednio z tej strony przez javascript to dupa zbita! Nie działa, tylko pisze, że no such file or directory - i co? gdzie ja jestem? jak się tego dowiedzieć? próbowałem już różnych rzeczy i nie pomogło :-/
pozdrawiam
/felipe
felipe_lenkievitschius
12.04.2004, 22:53:52
proszę o pomoc, bo to dla mnie cholernie ważne
rzseattle
12.04.2004, 23:00:27
Cytat
Jeśli na Twoje pytanie nie pojawia się odpowiedź, może być to spowodowane kilkoma czynnikami. Może jesteś zbyt niecierpliwy i nie zaczekałeś odpowiednio długo na odpowiedź? Może źle zatytułowałeś post, źle sformułowałeś pytanie, lub nie podałeś wystarczającej ilości informacji i nikt nie próbuje nawet na nie odpowiedzieć? Może pytanie zostało już kiedyś zadane i nikt nie chce trudzić się odpowiadając na nie ponownie? Może pytanie przerosło możliwości wszystkich uczestników forum (najmniej prawdopodobna ewentualność)? Obojętnie co jest powodem, nie wysyłaj na forum ponownie tego samego pytania. Spróbuj sprecyzować to, które już zadałeś.
Majdan
12.04.2004, 23:04:13
Sprecyzuj dokładniej błąd. Nie pisz posta pod postem (spóźniłem się).
Spróbuj tego:
[php:1:1a02064936]<?php
$docelowy = "";
$katalog = "";
$nowy = "";
if (copy($docelowy, $katalog . "/" . $nowy)) {
echo "Powiodło się. Skopiowano plik '" . $docelowy . "' do '" . $katalog . "/" . $nowy . "'.";
} else {
echo "Nie powiodło się. Próba skopiowania pliku '" . $docelowy . "' do '" . $katalog . "/" . $nowy . "' nie powiodła się.";
}
?>[/php:1:1a02064936]
felipe_lenkievitschius
12.04.2004, 23:13:20
Przepraszam, że namieszałem!
Już precyzuję! Funkcja copy(); generuje błąd:
Warning: copy(zdjecie_jakiestam.jpg) [function.copy]: failed to create stream: No such file or directory n /www/tempo/nieruchomosci_test/admin/edytuj_of_foto.php on line 65
jak widzicie działa to z podkatalogu "admin" i dopóki działa na głównym oknie jest ok! Jak spróbuję tego samego z osobnego okienka (otwartego z wszystkimi opcjami na "no") to pojawia sie powyższy błąd.
edytuj_of_foto.php - plik który otwiera się w tym okienku i po wywołaniu $PHP_SELF ma zuploadować pliczek.
czy jest już precyzyjnie? czy jeszcze coś opisać potrzeba?
pozdrawiam
Majdan
12.04.2004, 23:26:15
Sorka, może ja jestem nierozumny, ale dalej nie rozumiem. Podaj mi ścieżkę pliku jaki chcesz skopiować, ścieżkę gdzie chcesz go skopiować i ścieżkę pliku, w którym jest podany skrypt.
felipe_lenkievitschius
12.04.2004, 23:33:23
skrypt jest odpalany w katalogu /www/strona/costamcostam/admin/plik_ze_skryptem.php
I wszystko działa, dopóki praca opiera się na oknie głównym. Jest tam też link do okienka do edycji zdjęć. To okienko jest otwierane javascriptem (z opcjami ustawionymi na "no") w tym samym (mam nadzieję) katalogu i gdy z tego okienka chcę dodać zdjęcie to wywala ten błąd.
może po otwarciu okienka jestem w innym katalogu? straciłem zupełnie orientację :-/
Majdan
12.04.2004, 23:47:37
Dziwna sprawa. Zróbmy test.
Utwórz plik 'tester.htm' w katalogu '/www/strona/costamcostam/admin/'. Oto jego zawartość:
[xml:1:79597e6ad3]<html>
<head></head>
<body>
<SCRIPT>
<!--
function displayWindow(url, width, height) {
var Win = window.open(url,"displayWindow",'width=' + width + ',height=' + height + ',resizable=0,scrollbars=no,menubar=no' ); } //-->
</SCRIPT>
<a href="java script:displayWindow('test.php',300,300)">Kliknij</a>
</body>
</html>[/xml:1:79597e6ad3]
Utwórz plik 'test.php' w katalogu '/www/strona/costamcostam/admin/'. Oto jego zawartość:
[php:1:79597e6ad3]<html>
<head></head>
<body>
<?php
$docelowy = "zdjecie.jpg";
$nowy = "zdjecie2.jpg";
if (copy($docelowy, $nowy)) {
echo "Powiodło się. Skopiowano plik '" . $docelowy . "' do '" . $nowy . "'.";
} else {
echo "Nie powiodło się. Próba skopiowania pliku '" . $docelowy . "' do '" . $nowy . "' nie powiodła się.";
}
?>
</body>
</html>[/php:1:79597e6ad3]
Skopiuj dowolny plik '*.jpg' do katalogu '/www/strona/costamcostam/admin/' i zmień jego nazwę na 'zdjecie.jpg'.
Uruchom plik 'tester.htm' i kliknij na link. Kod u mnie sprawdziłem i wszystko działa. Powinno skopiować plik 'zdjecie.jpg' i utworzyć nowy 'zdjecie2.jpg'.
felipe_lenkievitschius
12.04.2004, 23:58:58
Dzięki, spróbuję, ale chyba już jutro.
Zauważyłem jeszcze jedną "dziwność". Kod (inny) który kilka godzin temu działał normalnie, teraz nie działa - tak kurde sam z siebie - właśnie przeprowadzam śledztwo 8O
odezwę się jutro!
dzięki!!
felipe_lenkievitschius
13.04.2004, 11:30:17
AHA - jeszcze jednej rzeczy nie uściśliłem, przeprasam!
zdjęcia są podawane z formularza (znajdującego się też w popupie)!
próbuję, próbuję i nic nie działa :-/
Majdan
13.04.2004, 11:58:50
Wystarczy go wyedytować:
test.php:
[php:1:60e5d83622]<?php
if (isset($_GET['zdjecie']) && isset($_GET['zdjecie2'])) {
$docelowy = $_GET['zdjecie'];
$nowy = $_GET['zdjecie2'];
if (copy($docelowy, $nowy)) {
echo "Powiodło się. Skopiowano plik '" . $docelowy . "' do '" . $nowy . "'.";
} else {
echo "Nie powiodło się. Próba skopiowania pliku '" . $docelowy . "' do '" . $nowy .
"' nie powiodła się.";
}
} else {
?>
<form method=get action="<?php echo $_SERVER[PHP_SELF]; ?>">
Podaj nazwę pliku docelowego do skopiowania:<br><input name="zdjecie" type="text"><br>Podaj nazwę pliku nowego do skopiowania:<br><input name="zdjecie2" type="text">
<input type="submit">
</form>
<?php
}
?>[/php:1:60e5d83622]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.