Witam napisałem stronę internetową, do której chciałbym przeprowadzić jakieś testy wydajnościowe. Prosiłbym o pomoc jakie kryteria powinienem brać pod uwagę.(Test przeglądarek, wyświetlania treści w różnych rozdzielczościach już przeprowadziłem.) Kilka informacji na temat strony:
- napisana w języku php,
- używałem AJAX do przesyłania stron lub jej fragmentów,
- baza MySQL,
Krótki opis zastosowania Serwisu:
Serwis jest dziennikiem internetowym dla jednej ze szkół gimnazjalnych. Są trzy rodzaje użytkowników: administrator[1], nauczyciel[300](możliwość rozszerzenia uprawnień na wychowawcę) oraz rodzic[2000]. Liczby w nawiasach kwadratowych to potencjalna ilość użytkowników. chciałbym za symulować koniec roku szkolnego kiedy dochodzi do spiętrzenia ruchu zwłaszcza nauczycieli dodających frekwencję i oceny oraz uczniów przeglądających oceny . W jaki sposób tego dokonać?
Do tej pory działanie strony sprawdzałem na lokalnym serwerze (http:/localhost). Czy w celu testowania muszę zainstalować serwis na jakimś serwerze zewnętrznym? Jakich programów użyć do celów diagnostycznych (najlepiej żeby były to darmowe programy, np: na licencji GPL) i jak już wcześniej wspomniałem jakie cechy systemu najlepiej sprawdzać.
Pozdrawiam ZuuM