Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak przenieść zmienienne z Flasha do PHP?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
L_Devil
jak w temacie - mam parę zmiennych utworzonych we Flashu i chciałbym, aby skorzystał z nich php, jak?

Z góry dzięki za szybką odpowiedź
kszychu
Wywołaj skrypt php: http://serwer/skrypt.php?zmienna1=wartosc&...mienna2=wartosc
id4
Cytat
Wywołaj skrypt php:http://serwer/skrypt.php?zmienna1=wartosc&zmienna2=wartosc

Rozwiązanie dobre, ale - no właśnie - zależy do czego stosować. Jeśli dane podawane do pliku .swf nie będą się zmieniać podczas chodzenia po stronie, to rozwiązanie jak najbardziej git.
Podczas zmiany tych parametrów podczas poruszania się po serwisie, to radziłbym z poziomu php wszystkie wymagane dane albo umieścić w bazie razem z sesją, bądź bezpośrednio w sesji (zależy od potrzeby). Następnie z poziomy filmu Flash odczytać stworzony do tego plik, w którym podać wszystkie wymagane zmienne w postaci:
[php:1:8ab4752332]<?php
echo "zm1=1&zm2=2&zm3=3...zmn=n";
?>[/php:1:8ab4752332]
Rozwiązanie to pozwoli na wczytanie się filmu tylko 1 raz, a nie za każdym razem od początku przy innych parametrach. Rozwiązanie z sesjami wykorzystane jest na Savagefive - i działa rewelacyjnie - bo musi smile.gif
W użytej tam animacji wykonana jest komunikacja FLASH->php->FLASH. Wszystkie dane przechowywane są w sesji, przez co w każdym momencie można je odczytać czy to przez php czy FLASH. Z poziomu animacji można np. zatrzymać tło cyz też dźwięk, i po przejściu na inną podstronę te ustawienia się przechowują w sesji.
Ace
a wlasnie, ja slyszalem ze jest jakis inny sposob przekazywania zmiennych, bezpieczniejszy ? Sam stosuje powyzsza metode. Oczywiscie trzeba urzyc [manual:fa5c207e93]urlencode[/manual:fa5c207e93] [manual:fa5c207e93]urldecode[/manual:fa5c207e93] jesli zmienna zawiera spacje..
id4
Cytat
a wlasnie, ja slyszalem ze jest jakis inny sposob przekazywania zmiennych, bezpieczniejszy ? Sam stosuje powyzsza metode. Oczywiscie trzeba urzyc [manual:fbc2bc8df4]urlencode[/manual:fbc2bc8df4] [manual:fbc2bc8df4]urldecode[/manual:fbc2bc8df4] jesli zmienna zawiera spacje..

To co napisałeś jest dokładnie tym samym o czym napisał krzychu. Sposób dobry na niektóre przypadki. Co do przesyłania zmiennych adresem, to jestem na nie. Przekazywać można, ale po co? Nie lepiej POSTem? GET przesyła max 255 znaków, więc niektóre treści nie da rady przesłać. Poza tym zmieniając tekst w URLu bardzo łatwo zmienić pożądany efekt w animacji - z czego domorośli "hakerzy" będą mieli szczególny ubaw laugh.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.