nikestylex7
23.05.2010, 23:16:21
Witam nie wiem jak zmienić podany skrypt tak żeby przy kliknięciu value rejestracja przechodził mi do rejestracja.php dokladnie tak jak to jest przy value logowanie. Mam także problem z przypomnieniem hasła nie wiem jak się za to zabrać
<?php
if(!isSet($_SESSION['street-race'])){ echo "<form name='logowanie' method='post' action='zaloguj.php' onSubmit='var ok=sprawdzLogowanie(); return ok;'> <table cellspacing='0' cellpadding='0'>";
if(isSet($_SESSION['komunikat'])){
echo "<tr><td height='15' class='podpowiedz'>" . $_SESSION['komunikat'] . "</td></tr>"; }
<tr>
<td class='form1'><input class='form1' size='18' name='login' type='text' maxlength='12' value='login' onClick='form1(this.value);' /></td>
<td class='form2'><input class='form1' size='18' name='pass' type='password' maxlength='12' value='hasło' onClick='form2(this.value);' /></td>
</tr>
<tr>
<td class='form3'><input class='form2' size='16' name='haslo' type='submit' value='Logowanie' /></td>
<td class='form3'><input class='form2' size='16' name='' type='' value='Rejestracja' /></td>
</tr>
</table>
</form>";
tehaha
23.05.2010, 23:20:55
w linijce 5 zamień zaloguj.php na rejestracja.php i usuń onSubmit='var ok=sprawdzLogowanie(); return ok;', co do przypomnienia hasła, to najprościej:
- robisz pole gdzie user podaje swojego e-maila
- jeżeli taki e-mail jest w bazie to generujesz mu nowe hasło, aktualizujesz w bazie hasło i wysyłasz na maila nowe hasło
thek
24.05.2010, 10:15:18
Tehaha... Nie powinien aktualizować w bazie hasła od razu na nowe. Powinien zrobić "poczekalnię". Sam tak robię z prostej przyczyny - żartownisie. Jeśli ktoś zechce to userowi skrypt będzie co i rusz podmieniał hasło na nowe używając formularza "Zapomniałem hasła". Jeśli zrobi jednak poczekalnię, to właściciel konta będzie musiał zatwierdzić linkiem aktywacyjnym zmianę. Jeśli tego nie zrobi, hasło pozostanie jakie było. Najwyżej będzie zaspamowany mailami o tym, że ktoś podający się za niego chciał zmienić hasło do konta, ale wciąż stare będzie działać i będzie mógł z jego użyciem się zalogować.