Papub
26.05.2010, 13:57:18
Witam. Rozpoczynam współprace z agencją reklamową. Robiąc strony, w stopce jako projekt i realizacja wpisujemy stronę agencji i moją. Czy tak można? Teraz podpisując umowę o dzieło z agencją mogę korzystać z 50% kosztu uzyskania przychodu itd.? i o co chodzi z tymi prawami autorskimi? Nie wiem dokładnie jak to się odbywa. Czy wtedy agencja reklamowa jest autorem strony?
Wykrywacz
26.05.2010, 14:14:58
To zależy od rodzaju współpracy jeżeli jest to u. działo to masz prawo do korzystania z ulgi polegającej na płaceniu 50% należnego podatku. Prawa autorskie posiadasz w tedy ty, a prawa majątkowe agencja.
Sprawa ma się inaczej jeżeli jest to umowa o pracę w tedy ty nie masz ulgi, a wszystkie prawa należą do agencji, chyba że w umowie będzie stanowić inaczej.
Papub
26.05.2010, 16:18:46
ok dziękuje bardzo za pomoc. Teraz już wszystko wiem. Pozdrawiam
Chociaż jeszcze jedno pytanie mam

właśnie mi się nasunęło. Mogę ciągle mieć umowę o dzieło z tą samą firmą? Bo w sumie ja bym w roku zrobił 30 stron dla agencji reklamowej. To nie ma znaczenia że pracuję ciągle dla tej samej osoby? Bo tutaj jest ciągłość
Trawka
26.05.2010, 22:27:58
Jak sama nazwa wskazuje umowa o dzieło musi dotyczyć wykonania konkretnej, całościowej rzeczy. W większości przypadków sprowadza się to do odpowiedniej nazwy wykonanej uslugi na umowie.
Wile umów z jedna firma nie ma nic do rzeczy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.