Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: umowa o dzieło
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Papub
Witam. Rozpoczynam współprace z agencją reklamową. Robiąc strony, w stopce jako projekt i realizacja wpisujemy stronę agencji i moją. Czy tak można? Teraz podpisując umowę o dzieło z agencją mogę korzystać z 50% kosztu uzyskania przychodu itd.? i o co chodzi z tymi prawami autorskimi? Nie wiem dokładnie jak to się odbywa. Czy wtedy agencja reklamowa jest autorem strony?
Wykrywacz
To zależy od rodzaju współpracy jeżeli jest to u. działo to masz prawo do korzystania z ulgi polegającej na płaceniu 50% należnego podatku. Prawa autorskie posiadasz w tedy ty, a prawa majątkowe agencja.

Sprawa ma się inaczej jeżeli jest to umowa o pracę w tedy ty nie masz ulgi, a wszystkie prawa należą do agencji, chyba że w umowie będzie stanowić inaczej.
Papub
ok dziękuje bardzo za pomoc. Teraz już wszystko wiem. Pozdrawiam

Chociaż jeszcze jedno pytanie mam smile.gif właśnie mi się nasunęło. Mogę ciągle mieć umowę o dzieło z tą samą firmą? Bo w sumie ja bym w roku zrobił 30 stron dla agencji reklamowej. To nie ma znaczenia że pracuję ciągle dla tej samej osoby? Bo tutaj jest ciągłość
Trawka
Jak sama nazwa wskazuje umowa o dzieło musi dotyczyć wykonania konkretnej, całościowej rzeczy. W większości przypadków sprowadza się to do odpowiedniej nazwy wykonanej uslugi na umowie.

Wile umów z jedna firma nie ma nic do rzeczy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.