witam jakiś czas temu dorwałem czat wszystko było ok aż do teraz ponieważ chciałbym czat podzielić na typ np czat glowny czat geograficzny itp w linku w zmiennej y była by wartość i od wartości tej zmiennej zależało by jakiego typu dane pobiera , jaki typ zapisuje . niestety problem jest tego typu że ten czat który aktualnie mam raczej trzeba edytować (od strony ajax) a niestety ja na ajaxie w ogóle się nie znam . czy ktoś mógłby mi pomoc ?

czat.php

1. <script type="text/javascript">
  2.  
  3. function refresh() {
  4. var req = mint.Request();
  5. req.OnSuccess = function () { document.getElementById("ajax").innerHTML = this.responseText;},
  6. req.OnError = function () {document.getElementById("ajax").innerHTML = "Wystąpił błąd !!! </br>" + this.responseText + "</br>" + req.xmlHttpRequest.statusText ;}
  7. req.Send ("ajax.php");
  8. }
  9. var ginter=setInterval(refresh, 20000);
  10.  
  11. </script>
  12.  
  13. <div id="ajax" style="height: 450px; overflow: auto;"></div>
  14. <br />
  15. <div id="ajax"></div>
  16. <form action="czat.php" method="post">
  17. <input name="tresc" type="text" size="70" maxlength="255" id="wpis" />
  18. <input type="submit" id="dodaj" value="Wyślij" />
  19. </form>

ajax.php

1.  
  2. <?php
  3.  
  4. $zapytanie['z'] = "SELECT c.`pole1`,c.`id_char`,c.`date`,c.`nick`,c.`message`,t2.`pole2`,t2.`pol3` FROM `inn` c LEFT JOIN `cl` t2 ON t2.pol1 = c.pole2 ORDER BY c.date DESC LIMIT 30";
  5. $wykonano_zapytanie['z'] = mysql_query($zapytanie['z']) or die(mysql_error());
  6.  
  7. while($wiadomosci = mysql_fetch_assoc($wykonano_zapytanie['z']))
  8. {
  9. echo '<font>'.date('H:i:s',$wiadomosci['date']).' '.$tag.' '.$wiadomosci['nick'].' [ID: '.$wiadomosci['id_char'].']</font>';
  10. echo '<font>'.htmlspecialchars(addslashes($wiadomosci['message'])).'</font>';
  11. }
  12.  
  13. mysql_close($sql_connection);
  14. ?>
  15.  

z góry dziękuje za pomoc..

hmm jedyne co mi przychodzi do głowy to w pliku czat.php dać np

1. switch($_GET['y'])
  2. {
  3. case 2:
  4. $link = 'ajax.php&p=2';
  5. break;
  6.  
  7. case 3:
  8. $link = 'ajax.php&p=3';
  9. break;
  10.  
  11. default:
  12. $link = 'ajax.php&p=1';
  13. break;
  14. }
  15.  
  16.  

poźniej zmienna link wstawić w ' req.Send ("gospoda_zawartosc.php");'

i w pliku ajax.php też dać switch w zaleznosci od wartosci w zmiennej p wykonac zapytanie z danym typem . czy takie rozwiązanie jest ok questionmark.gif