Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: skróty css poprzez klasy - czy to ma sens?
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
siemieng
Stosuję od pewnego czasu wymyślony przez siebie schemat definicji css, który zakłada użycie klas do najczęściej używanych atrybutów css. Wygląda to mniej więcej tak:

1. .bn { border: 0px none; }
  2.  
  3. .pa { position:absolute; } .pr { position:relative; }
  4.  
  5. .fn { float:none; } .fl { float:left; } .fr { float:right; }
  6.  
  7. .cl { clear:both; } .cll { clear:left; } .clr { clear:right; }
  8.  
  9. .dn { display:none; } .db { display:block; } .dl { display:inline; }
  10.  
  11. .vv { visibility:visible; } .vh { visibility:hidden; }
  12.  
  13. .oa { overflow:auto; } .oh { overflow:hidden; } .os { overflow:scroll; }
  14.  
  15. .tl { text-align:left; } .tc { text-align:center; } .tr { text-align:right; } .tj { text-align:justify; }
  16.  
  17. .tdu { text-decoration:underline; } .tdn { text-decoration:none; }
  18.  
  19. .fwn { font-weight:normal; } .fwb { font-weight:bold; }

Przyzwyczaiłem się do tego sposobu i jest mi z nim wygodnie, ponieważ ułatwia mi to (przynajmniej w moim odczuciu) pracę z kodem html, głównie jeśli chodzi o właściwości css dotyczące position, float, clear, display. Po prostu widząc daną klasę przy tagu html, z automatu widzę jak zbudowana jest dana część strony (ważne przede wszystkim przy wracania do kodu po pewnym czasie), przez co nie muszę zaglądać do arkusza css (mam na myśli sprawdzanie budowy szkieletu, ułożenia strony). Ogólnie dobrze mi się z tym pracuje i wiem, że to jest najważniejsze.

Jednak szukam opinii dotyczącej takiego rozwiązania, jak to wygląda z Waszego punktu widzenia, czy jest to marnowanie zasobów serwera poprzez dodatkowe odwołania itd...... Jedynym zauważalnym minusem tego sposobu jak dla mnie jest sam wgląd kody html, który jest mniej "czysty" poprzez nieco większą liczbę klas.
erix
Cytat
Jedynym zauważalnym minusem tego sposobu jak dla mnie jest sam wgląd kody html, który jest mniej "czysty" poprzez nieco większą liczbę klas.

1. semantycznie uzależniasz nazewnictwo od wyglądu. Robisz sobie z arkusza jakby bibliotekę i negujesz sens CSS - co w sytuacji, gdy coś Ci się odmieni, jeśli chodzi o wygląd? Będziesz w HTML-u zmieniał klasy zamiast definicje w CSS? Równie dobrze możesz stosować font face, skutek będzie identyczny...
  2. po jakimś czasie, gdy ktoś inny narzuci Ci inne reguły nazewnictwa, nie połapiesz się we własnym kodzie
  3. klasy/identyfikatory powinny identyfikować zawartość, a nie jej wygląd
  4. dodatkowy narzut w HTML - po co? jest tyle różnych selektorów, a Twój podział wymusza niepotrzebnie wiele klas dla jednego elementu... możesz przecież dać np.
    1. #sidebar h2 span {display: block;}
    , to lepiej w HTML-u niepotrzebnie dawać atrybuty dla kilku klas...? class="aa ss tg ee yy ff"? CSS pobierasz tylko raz, szkoda transferu.

Jeszcze potrzebujesz jakichś argumentów? winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.