Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: phpDesigner i kodowanie ISO
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
lukasamd
Witam,
czy da się w phpDesigner 7 ustawić kodowanie ISO 8859-2?
Program niby je wspiera, w opcjach można ustawić ANSI właśnie jako to, ale zmiana nie daje rezultatu, pole wyboru po ponownym wejściu w opcje znowu jest jako "Domyślny", zaś "krzaki" jak były, tak są. Niestety, nie wszystko jest na UTF-8 biggrin.gif

Program testuję, ma spore możliwości no ale brak obsługi ISO dyskwalifikowałoby go przy decyzji o kupnie licencji.
Armstrong
Narzędzia -> preferencje Ansi zaznaczasz i wybierasz z listy rozwijalnej.
lukasamd
No właśnie to robię i program całkowicie olewa sobie mój wybór.
Armstrong
Jakiej wersji używasz?
lukasamd
7.2.1, trial
Spróbuję "dziada" przeinstalować.
Armstrong
A masz zaznaczone wymuś ładowanie jako utf? Bo to mi kiedyś problemy sprawiało..
lukasamd
Przeinstalowałem, odznaczyłem to wymuszanie (było zaznaczone), ale nadal krzaczy.
Z listy pod ANSI wybieram odpowiednie kodowanie, ale on i tak znowu sobie przestawia na "System default" :/
Armstrong
A skopiuj plik który otwierasz, otwórz go zapisz w ansi lub utf-8 potem w ansi i go otwórz.

ps: szkoda byłoby gdybyś zrezygnował z phpdesigner'a.
lukasamd
Mieszanie mi zupełnie rozwala kodowanie.

Plik otwieram pspadem lub notepadem++ ustawionymi na ISO i polskie znaki są.
Otworzyłem go phpDesignerem i krzaczy, dodałem kilka znaków typu "abcd" i zapisałem (ustawione kodowanie jako ansi).
Otworzyłem w tamtych programach - polskie znaki się "nie zepsuły", a więc kodowanie pliku jest niby prawidłowe...

ale... jak dodałem w phpDesignerze kilka wyrazów z polskimi znakami i zapisałem (ponownie ustawione było ansi),
to w tamtych edytorach znowu właśnie to co dodałem w designerze krzaczy :/
One jednak nie stosują tego samego kodowania.

Cytat(Armstrong @ 7.06.2010, 19:34:18 ) *
ps: szkoda byłoby gdybyś zrezygnował z phpdesigner'a.

Ano fakt, kobyła typu Eclipse / Netbeans nie zawsze jest potrzebna, a wspomniany już pspad nie wszystko posiada (fajne porównanie, IDE vs edytor biggrin.gif), to by był idealny kompromis na wieeele okazji.
Hm... nie wiem co z tym jest nie tak, naprawdę dziwnie się zachowuje, a ISO wspiera już ponoć od wersji 5.
Armstrong
To jest dziwne bo umnie działa idealnie. Możesz jeszcze usunąć pliki konfiguracyjne z C:/Docu~/username/Dane aplikacji/phpdesigner
lukasamd
Ja ******!
Znalazłem przyczynę aaevil.gif !
Uruchomiłem program jako administrator, potwierdziłem wybór w UAC, zmieniłem w opcjach ANSI na ISO i... działa, zapamiętało i pięknie czyta polskie znaki biggrin.gif
Najwidoczniej główny config trzyma w globalnym katalogu userów.
No, teraz szanse, że kupię, znacznie poszły do góry winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.