@bolverk - jeśli jakość kodu oceniasz jedynie po konwencji formatowania to masz na ten temat płytkie doświadczenie i wiedzę. Jest wiele czynników które składają się na dobrą jakość kodu, m. in.
- konwencje formatowania
- konwencje nazewnicze
- sposób pisania funkcji, klas
- odpowiedni układ kodu
- rozbijanie kodu na wiele małych fragmentów
- wyeliminowanie jakichkolwiek powtórzeń (pomaga w tym poprzedni punkt)
- eliminowanie/minimalizowanie zależności między modułami
- pisanie tylko niezbędnych komentarzy, tam gdzie sam czytelny kod już nie wystarcza. Nie pisanie komentarzy dla samej idei komentowania
- pisanie testów, bo bez testów refaktoring (czyli w dużej mierze zamienianie kodu na lepsze) jest trudny i ryzykowny
Każdy z w/w czynników i wiele innych jest opisany w książce "Czysty Kod", którą polecam. Książka "Piękny kod" również wydaje się ciekawa, aczkolwiek jej nie czytałem więc żadnej rekomendacji wystawić nie mogę

Cytat
Z tego co przeczytałem książka opisuje na przykładzie Javy, ale chyba nie znając języka jestem w stanie z niej czerpać?
Tak, aczkolwiek część treści (ok 1/5) nie będzie adresowana do Ciebie, np. sposób pisania programów wielowątkowych, elementy specyficzne dla javy (np. import pakietów, zastępowanie stałych klasowych wyliczeniami, przykłady z J2EE które mogą nie być dla Ciebie do końca zrozumiałe).