Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czysty i piękny kod
Forum PHP.pl > Inne > Książki
nmts
Mam ochotę na książkę, która nie będzie uczyła konkretnego języka, a ogólnie efektywnego/efektownego programowania.

http://helion.pl/ksiazki/czysty_kod_podrec...rtin,czykod.htm

Co o niej sądzicie? Z tego co przeczytałem książka opisuje na przykładzie Javy, ale chyba nie znając języka jestem w stanie z niej czerpać?

I inna: http://helion.pl/ksiazki/piekny_kod_tajemn...lson,szppps.htm
bolverk
Do posiadania czystego i pięknego kodu nie są potrzebne żadne książki. Wystarczy przestrzegać kilku reguł: zawsze komentować swój kod w etapie jego tworzenia, pamiętać o wcięciach w kodzie, oraz stosować się do jednego z dwóch styli kodowania:

oto pierwszy styl:
Kod
<?php
if(something){
               //tutaj kod
   )
?>

oto drugi styl:
Kod
<?php
if(something)
{
      //tutaj kod
}
?>

Ja osobiście koduję w tym drugim. Ważne jest żeby trzymać się swoich konwencji. Jeśli przykładowo stosujesz nazwy zmiennych przez dodawanie duzych liter np $MyVar lub przez podkreślniki np $my_var to stosuj się do uprzednio określonych przez ciebie konwencji. To jest prosty przepis na czysty i piękny kod.
nmts
Gdyby było przeciwieństwo "Pomógł" to byś je dostał. Myślę, że książka zawiera dużo więcej (być może ciekawych) informacji wykraczających poza zakres formatowania i nazewnictwa. Do nauki języka książki potrzebne też nie są. Piszesz o komentowaniu, a książka z tego co przeczytałem właśnie sugeruje jak tworzyć kod, aby posiadał jak najmniej komentarzy. Poza tym Twój post nic nowego nie wniósł do mojego życia. winksmiley.jpg
frytek92
Cytat(bolverk @ 13.06.2010, 01:26:03 ) *
Ja osobiście koduję w tym drugim. Ważne jest żeby trzymać się swoich konwencji. Jeśli przykładowo stosujesz nazwy zmiennych przez dodawanie duzych liter np $MyVar lub przez podkreślniki np $my_var to stosuj się do uprzednio określonych przez ciebie konwencji. To jest prosty przepis na czysty i piękny kod.

Zgadzam się z moim przedmówca nic nie wnosisz to tematu a to o czym mówisz jest małym elementem i myślę ze jak piszemy nazwę zmiennej to nie piszemy jej tak : $MyVar tylko $myVar myślę ze jesteś osoba która powinna sobie tą książkę kupic smile.gif

Apropo książki sam się zastanawiam nad kupnem bo naprawdę może sie przydać że zawiera przykłady z javy myślę ze nie ma żadnego problemu bo to tylko przykłady z których możemy sie nauczyć a po za tym autor je opisuje poprzez co książka jest wskazana do wszystkich języków programowania smile.gif

Pozdrawiam
-=Peter=-
@bolverk - jeśli jakość kodu oceniasz jedynie po konwencji formatowania to masz na ten temat płytkie doświadczenie i wiedzę. Jest wiele czynników które składają się na dobrą jakość kodu, m. in.
- konwencje formatowania
- konwencje nazewnicze
- sposób pisania funkcji, klas
- odpowiedni układ kodu
- rozbijanie kodu na wiele małych fragmentów
- wyeliminowanie jakichkolwiek powtórzeń (pomaga w tym poprzedni punkt)
- eliminowanie/minimalizowanie zależności między modułami
- pisanie tylko niezbędnych komentarzy, tam gdzie sam czytelny kod już nie wystarcza. Nie pisanie komentarzy dla samej idei komentowania
- pisanie testów, bo bez testów refaktoring (czyli w dużej mierze zamienianie kodu na lepsze) jest trudny i ryzykowny

Każdy z w/w czynników i wiele innych jest opisany w książce "Czysty Kod", którą polecam. Książka "Piękny kod" również wydaje się ciekawa, aczkolwiek jej nie czytałem więc żadnej rekomendacji wystawić nie mogę winksmiley.jpg

Cytat
Z tego co przeczytałem książka opisuje na przykładzie Javy, ale chyba nie znając języka jestem w stanie z niej czerpać?

Tak, aczkolwiek część treści (ok 1/5) nie będzie adresowana do Ciebie, np. sposób pisania programów wielowątkowych, elementy specyficzne dla javy (np. import pakietów, zastępowanie stałych klasowych wyliczeniami, przykłady z J2EE które mogą nie być dla Ciebie do końca zrozumiałe).
nospor
Cytat
Zgadzam się z moim przedmówca nic nie wnosisz to tematu a to o czym mówisz jest małym elementem i myślę ze jak piszemy nazwę zmiennej to nie piszemy jej tak : $MyVar tylko $myVar myślę ze jesteś osoba która powinna sobie tą książkę kupic

@frytek bez urazy ale ten Twoj post można porównać treściowo tak samo dobry jak post osoby która w tym poście krytykujesz...
Nie przeczytałeś ze zrozumieniem jego słów i je wypaczasz. bolverk pisał o trzymaniu się konwencji, którą się wybierze. $MyVar to był tylko przykład jednej z wielu konwencji.
Kolejna sprawa: to ze ty stosujesz $myVar to nie jest powód by komuś ją narzucać jako jedyną słuszną. $myVar, $MyVar, $my_var to są różne konwencje. bolverk napisał jedynie że jak już się na którąś zdecydujesz, to należy się jej trzymać a nie mieszać.
frytek92
Cytat(nospor @ 14.06.2010, 08:43:26 ) *
@frytek bez urazy ale ten Twoj post można porównać treściowo tak samo dobry jak post osoby która w tym poście krytykujesz...
Nie przeczytałeś ze zrozumieniem jego słów i je wypaczasz. bolverk pisał o trzymaniu się konwencji, którą się wybierze. $MyVar to był tylko przykład jednej z wielu konwencji.
Kolejna sprawa: to ze ty stosujesz $myVar to nie jest powód by komuś ją narzucać jako jedyną słuszną. $myVar, $MyVar, $my_var to są różne konwencje. bolverk napisał jedynie że jak już się na którąś zdecydujesz, to należy się jej trzymać a nie mieszać.

Mój błąd po prostu zirytował mnie fakt że ludzie podchodzą w sposób lekceważący do czytelności kodu, dlatego uważam że w książkę naprawde warto zainwestować smile.gif
Mikz
Ja ze swojej strony polecę, w kwestii nauki pisania czytelnego kodu, studiowanie źródeł innych projektów. Wielokrotnie znalazłem w źródełkach bogactwo pomysłów co do tego jak kod tworzyć przejrzyście, czytelnie i tak aby był łatwy w modyfikacji. Mam nadzieję że nie zostanę za tą poradę zlinczowany (wcale nie twierdzę że studiowanie źródeł to klucz do sukcesu, po prostu uważam że jest to przydatne) smile.gif. Swoją drogą książka może być ciekawa, chociaż szkoda że nie traktuje stricte o PHP.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.