Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: php i AS400
Forum PHP.pl > Forum > PHP
domm
jak w temacie, może ktoś ma jakiekolwiek doświadczenia pracy z takim zestawem? jak na razie mi przychodzi do głowy jedynie ClientAccess i ODBC, ale może jest inne rozwiązanie :wink:
domm
na wstępie wielkie dzięki za pomoc i zainteresowanie, ale z tego co pamiętam to oba linki "prowadzą" do artykułu IBM-a i opisują instalację php jako CGI w środowisku OS/400 (no, ale jeszcze muszę się upewnić :wink: )
ja niestety nie mam takich możliwości, potrzebuję po prostu wysłać zapytanie i odebrać odpowiedź przez php na Linuxie bądz Windzie- w sumie nawet bez różnicy, byle nie z OS/400.
choć tak prawdę mówiąc to bardziej traktuję to jako ciekawostkę i nie wiem czy wogóle realizacja doszłaby do skutku, na razie do wsparcia www "mały" MySQL radzi sobie u mnie doskonale.
myślałem może że ktoś ma doświadczenie w takim połączeniu, wtedy może bym sie pokusił o zaprzęgnięcie AS-a laugh.gif
itsme
chcialem pomoc ale az dobry nie jestem i nic jeszcze nie robilem na AS400
domm
Kiedyś napisałem ten post, więc chyba wypada podać rozwiązanie bo takie znalazłem (dopiero teraz, ale tylko dlatego, że teraz stało mi się tak naprawdę potrzebne).
Wszystko dotyczy środowiska Windows. No to skoro już Winda, to najlepszym rozwiązaniem jest wykorzystanie sterownika ODBC, który można zainstalować w systemie razem ze wspomnianym w pierwszym poście programem Client Access (program do komunikacji pomiędzy PC -> AS, włącznie z emulacją terminala). Po zainstalowaniu wszystkiego do systemowego DSN należy dorzucić źródło danych oparte właśnie na sterowniku Client Accessa, skonfigurować w nim domyślną bibliotekę itp., a następnie z linii komend odpalić programik CWBCFG.EXE (też składnik CA) z parametrami
Kod
/HOST [nazwa_hosta_naszego_AS-a] /s
.
Później wszystko jest proste jak .......:
[php:1:35a51cfbfb]<?php
$user = "uzytkownik";
$pass = "haslo";
$connect = odbc_connect("AS400", $user, $pass);
if ( ! $connect)
die( "błąd w połączeniu z AS/400" );
print "połączenie nawiązane :-)";
$query = "SELECT COS FROM COSTAM";
$result = odbc_do($connect, $query);
while (odbc_fetch_row($result))
{ $dana[1] = odbc_result($result, 1);
$dana[2] = odbc_result($result, 2); //itd...
}

odbc_close($connect);
?>[/php:1:35a51cfbfb]

Jeżeli ktoś będzie potrzebował to miło, a jak nie to zostanie dla potomnych :wink: Należy dodać że oprócz tego jest możliwość postawienia na OS/400 serwera www z obsługą php, ale tematem postu było połączenie php->AS/400 na dwóch różnych platformach.
No to pozdrowienia
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.