Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]Darmowe zdjęcia na layout a licencje
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Agape
W internecie jest sporo banków zdjęć które udostępniają przeróżne zdjęcia. Na tutorialach pokazują że można np skorzystać ze zdjęć sxc.hu a dokładniej do przycięcia interesującego nas elementu, żeby wpasować w szablon strony. Czytałem jednak wczoraj troche w internecie i już sam się zamotałem z tymi licencjami. Niektóre np. mogę użyć ale jak podam autora, ale w szablonie przecież go nie podam. Niektóre pozwalają na niekomercyjne zastosowanie, więc zarabianie na stroniach do których robi się lay też odpada prawda?

Powiedzcie mi jak to jest i skąd mogę legalnie brać fotki (albo ich wycinki) do layout'ow.

PS. uprzedzam zdanie, wiem że niektóre zdjęcia kosztują śmieszne pieniądze ale czasem potrzeba np. nawet kawałek chmóry czy trawy, a czasem cały silnik od samochodu czy drzewo.
yevaud
w google masz filtrowanie po licencji, niestety z tego co wiem kazde zdjecie musi byc opisane na jakiej jest licencji, inaczej nie mozesz uzywac w projektach komercyjnych
Agape
Ale na ktorej z licencji mogę wykorzystywać fotki do lay'a? Z ktorego portalu wy korzystacie ? Szkoda ze nikt nie odpowiada bo pytam sie tylko dla tego ze chce moc legalnie wykorzystac fotki a nie krasc czyis dorobek
Barcelona
Zobacz sobie stronkę istockphoto.com

Bardzo duży wybór zdjęć i możliwość wyszukiwania po polsku. A jak dokładnie jest z tymi licencjami to też dokładnie nie wiem. Też czekam aż ktoś się wypowie
Zyx
Trzeba po prostu czytać, co autor chce i tyle. Bardzo łatwe do zrozumienia są licencje Creative Commons, które w czytelny sposób opisują, co można ze zdjęciem zrobić i pod jakimi warunkami. Jeśli ktoś prosi o podanie gdzieś informacji o autorze, nie musi to być koniecznie treść samego layoutu. Moim zdaniem wystarczy, że w serwisie znajdzie się strona "Prawa autorskie" i znajdzie się tam fragment "W logu strony wykorzystany został fragment zdjęcia XXX udostępniony na licencji YYY pod adresem ZZZ."

Inne wyjście to tzw. "domena publiczna", przy czym należy brać poprawkę na to, że de iure w polskim prawodawstwie takie pojęcie nie występuje, ponieważ nie można wyzbyć się osobistych praw autorskich. Do osobistych praw autorskich należy m.in. obowiązek przypisywania autorstwa czy nienaruszalność formy i treści. Ja rozumiem ten zapis tak, że możemy ze zdjęciem zrobić cokolwiek w granicach określonych przez prawo, tj. np. możemy sobie wykorzystać je bez żadnych konsekwencji w layoucie, dopóki nie napiszemy, że to zdjęcie jest naszego autorstwa. Proszę nie traktować tego jako coś wiążącego, ponieważ nie jestem prawnikiem (i być nie zamierzam smile.gif), ale z drugiej strony ciężko znaleźć praktyczne wyjaśnienie tego typu sytuacji w Internecie. W takim rozumieniu przepisów sam rozpowszechniam większość swoich zdjęć.

Jeśli sam potrzebuję jakichś zdjęć do czegoś, używam repozytorium http://commons.wikimedia.org , szukając zdjęć na licencji CC lub public domain, ale myślę, że najbezpieczniejsze jest po prostu nabycie jakiegoś sensownego aparatu cyfrowego i ruszenie w teren smile.gif.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.