Trzeba po prostu czytać, co autor chce i tyle. Bardzo łatwe do zrozumienia są licencje
Creative Commons, które w czytelny sposób opisują, co można ze zdjęciem zrobić i pod jakimi warunkami. Jeśli ktoś prosi o podanie gdzieś informacji o autorze, nie musi to być koniecznie treść samego layoutu. Moim zdaniem wystarczy, że w serwisie znajdzie się strona "Prawa autorskie" i znajdzie się tam fragment "W logu strony wykorzystany został fragment zdjęcia XXX udostępniony na licencji YYY pod adresem ZZZ."
Inne wyjście to tzw. "domena publiczna", przy czym należy brać poprawkę na to, że de iure w polskim prawodawstwie takie pojęcie nie występuje, ponieważ nie można wyzbyć się osobistych praw autorskich. Do osobistych praw autorskich należy m.in. obowiązek przypisywania autorstwa czy nienaruszalność formy i treści. Ja rozumiem ten zapis tak, że możemy ze zdjęciem zrobić cokolwiek w granicach określonych przez prawo, tj. np. możemy sobie wykorzystać je bez żadnych konsekwencji w layoucie, dopóki nie napiszemy, że to zdjęcie jest naszego autorstwa. Proszę nie traktować tego jako coś wiążącego, ponieważ nie jestem prawnikiem (i być nie zamierzam

), ale z drugiej strony ciężko znaleźć praktyczne wyjaśnienie tego typu sytuacji w Internecie. W takim rozumieniu przepisów sam rozpowszechniam większość swoich zdjęć.
Jeśli sam potrzebuję jakichś zdjęć do czegoś, używam repozytorium
http://commons.wikimedia.org , szukając zdjęć na licencji CC lub public domain, ale myślę, że najbezpieczniejsze jest po prostu nabycie jakiegoś sensownego aparatu cyfrowego i ruszenie w teren

.