Dzięki wielkie za szybką odpowiedź

Przerobiłem kod do jQuery - fakt, szybko, miło i sprawnie ...niestety utknąłem w tym samym miejscu. A o to przykład: (później opiszę do czego mi to potrzebne, być może faktycznie powinienem isć inną drogą rozumowania?)
1. plik z ajaxem:
<script type="text/javascript" src="calendar.js"></script>
</head>
....
function formget1(url, divobj, form)
{
var parameters = pobierzWartForm(form);
jQuery.ajax({
type: "POST",
url: url,
dataType: 'html',
data: parameters,
success: function(html_out) {
$('#div1').html(html_out);
}
});
}
......
<form name="form1" id="form1" action="1.php" method="post" >
<select name="s1" id="s1" onchange="formget1(\'2.php\',\'div1\',\'form1\');" style="width:160;">
<option value="0" selected="selected">aaaa</option>
<option value="2" >bbbb</option>
</select>
<script>
DateInput("k15", true, "YYYY-MM-DD", "2010-06-25");
</script>
<input type=submit tabindex="102" value="test" name="submit">
</form>';
oraz kod z pliku wywoływanego przez jQuery (ajax) ....(akurat w tym przypadku echo z pierwszego i drugiego pliku niczym się nie różni ale w założeniu ma być i to znacznie)
<form name="form1" id="form1" action="1.php" method="post" >
<select name="s1" id="s1" onchange="formget1(\'2.php\',\'div1\',\'form1\');" style="width:160;">
<option value="0" selected="selected">aaaa</option>
<option value="2" >bbbb</option>
</select>
<script>
DateInput("k15", true, "YYYY-MM-DD", "2010-06-25");
</script>
<input type=submit tabindex="102" value="test" name="submit">
</form>';
OK.
to był przykład który jeśli by mi zadziałał byłbym już w domu. A teraz pokrótce opiszę co chciałbym uzyskać.
Otóż mój kod php generuje formularz na podstawie konfiguracji zapisanej w bazie.Kilka typów kontrolek może wywoływać podscenariusze formularza głównego w zależności od konfiguracji i aktualnych danych. Efekt docelowy który chcę/muszę uzyskać to aby po zmianie wartości kontrolki x odrysować nowy formularz wraz z podscenariuszem wywołanym przez tą kontrolkę bez odświeżania strony.Czyli plik php wywolany przez ajax'a ma za zadanie stworzyć nową wersję scenariusza wysyłając echo 'kod html';. Wszystko działa pięknie jeśli mam standardowe kontrolki, ele wykorzystuję w formularzu dwie dodatkowe (gotowce javascript), które po przeładowaniu przez ajax już nie działają

. przykład powyżej.
Problem pokrótce wygląda tak. Czy jest na to jakieś sensowne rozwiązanie

?
pozdr,
AdamP