Cytat(ulow @ 29.06.2010, 14:52:37 )

Wg mnie, klasa routera powinna parsować url'e jak i je tworzyć, ogólnie wszystko co z nimi związane. U siebie, chcę zrobić to tak, że będę miał adresy postaci:
domena.pl/modul/akcja/parametr1/parametr2/parametrN
Z wydobyciem modulu i akcji i wywołania tego, nie będę miał problemu, ale rozchodzi się tutaj o parametry, które będą przekazywane do akcji. W jaki sposób je rozróżniać? Skąd router ma wiedzieć który parametr jest do czego? Nie wchodzi w grę tutaj ustawianie wszystkiego w htaccess...
W ZF robi się baaardzo króciutką regułkę w .htaccess i całą resztę opisuje na klasach... do przykładu co podałeś musisz określić ruting tak właśnie, by klasa wiedziała co który parametr znaczy... da się zrobić też dla pozostałych nie opisanych parametrów zczytać domyślnie jeśli dasz na końcu regułki '*' i wtedy z reszty parametrów na końcu adresu było by /nazwa1/wartosc1/nazwa2/wartosc2... ale ogólnie to dłuższy temat... routing na klasach opisuje się mniejwięcej w możliwej kolejności wystąpienia i prubuje się dopasować do pierwszego lepszego... jeśli jakiegoś parametru nie ma a miał być można określić domyślną wartość czy to akcji, zmiennej, kontrolera czy modułu... ogólnie jeśli byś chcaił się zainteresować ZF to poczytaj tutaj:
http://manual.zfdes.com/pl/zend.controller.router.html - można routing oprzeć także na wyrażeniach regularnych... - masz tam przykłady i dobrze opisane co i jak - ale po angielsku...
Cytat(ulow @ 29.06.2010, 14:52:37 )

Ktoś podsunie jakieś sensowne rozwiązania? Albo wskaże mi moje błędy
Jakiś framwork najlepiej - chyba, że chcesz coś sensownego od podstaw pisać ^^ - ale to i tak pasowało by luknąć na jakieś gotowe rozwiązania... - to, że podałem linka do manuala ZF nie znaczy, że akurat jego musisz wybierać...