Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: system szablonów jakie używają o2.pl, interia.pl itp
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Norbit_24
Witam,

Mam pytanie. Czy takie strony jak wp.pl, interia.pl, wp.pl czy nawet nasza-klasa używają system szablonów? Bo przy takiej odwiedzalności jak ma NK to szystem szablonów wydaje mi się wydłuża wczytywanie stron.
Proszę napiszcie co o tym myślicie. Czy dobrze jest przy takich wykorzysta system szablonów?

Proszę o odpowiedź.
Pozdro
Fifi209
Jak dla mnie używają MVC
gothye
Z ciekawości jakiego frameworka używają ? nk.pl wiem ze mają coś własnego opracowanego ,wiec pomijam ich .
phpion
@fifi209:
Po czym tak wnosisz? Widząc kod wynikowy jesteś w stanie określić czy używają MVC?

@gothye:
Raczej żadnego, ale to mój domysł.
kilas88
Może najpierw wypadałoby może zapytać jakiego języka używają? smile.gif
destroyerr
Jak już wspomniano, nie wiadomo czy korzystają z MVC, a nawet gdyby to co to ma do pytania o system szablonów?
Systemy szablonów wcale nie muszą spowalniać strony, o czym już wielokrotnie na tym forum pisał Zyx (wystarczyło poszukać). Według autora Twig'a ten system wręcz przyspiesza stronę, tzn. jest szybszy od szablonów opartych na czystym PHP.
Czas przetworzenia szablonu (jakiegokolwiek) wydaje się najmniej istotny w całym systemie.
Fifi209
Cytat(phpion @ 1.07.2010, 13:48:23 ) *
@fifi209:
Po czym tak wnosisz? Widząc kod wynikowy jesteś w stanie określić czy używają MVC?

Zwykle w dużych projektach używa się wzorców programistycznych i projektowych.
IMHO, rozwijanie aplikacji napisanej w oparciu o wzorce jest łatwiejsze.

Co do pytania o język:
Wątpię, aby duże serwisy używały tylko jednego języka zawsze jest to minimum PHP i Javascript, a potem zależnie od serwisu jeszcze inne.
Dla przykładu np. Facebook ma komunikator napisany w Erlang'u, a ilu z Was słyszało/czytało o tym języku? ;]
Równie dobrze mogą to być inne języki, mniej lub bardziej znane.
Zyx
fifi209 -> zapominasz, że dużo dużych projektów informatycznych powstało tak dawno, że jeszcze nikt się wtedy tym nie przejmował, albo nie myślał, że to będzie kiedyś duże, a zanim ktoś nad tym zapanował, rozrosło się do tego stopnia, że ewentualne przepisanie tego wiązałoby się z olbrzymimi kosztami. Co najmniej jeden duży portal ogólnopolski to zbiorowisko debilnych skrypcików, którego się boją ruszać, by czegoś nie zepsuć (informacja od znajomego, który tam pracuje). Wirtualna Polska co najmniej częściowo jest w PHP napisana, i nawet swego czasu się tym chwalili. Facebook również. A o Erlangu słyszałem, i nawet umiem w nim programować.

destroyerr -> akurat Fabien Potencier z benchmarkiem Twiga to dał ciała na całej linii, mierząc zupełnie co innego, niż twierdzi, że zmierzył tongue.gif. Dodaj izolację procesów i Twig przestanie być taki szybki smile.gif. Aczkolwiek twierdzenie, że system szablonów ze swoim własnym językiem może być szybszy od systemu szablonów z PHP jest jak najbardziej prawdziwe, pod warunkiem, że jest on czymś więcej, niż tylko "PHP w klamerkach".

Wracając do tematu, odpowiem na pytanie Norbita_24: chłopie, masz wyjątkowo archaiczne, tudzież wybrakowane myślenie o tworzeniu aplikacji WWW. Nie wiem czemu wszystkim początkującym programistom wydaje się, że system szablonów to najważniejsza rzecz na świecie. Nawet u mnie na katedrze wisi plansza z kwiatkiem "Warstwa logiki biznesowej: PHP + Smarty". System szablonów to tylko jeden z wielu elementów systemu, na którym porządna aplikacja powinna stać, i w dodatku wcale nie najważniejszy. Często jego wybór jest determinowany przez wybranie konkretnego frameworka. Ponadto jeśli pytasz się o "duże systemy", to nie licz na to, że znajdziesz w nich nowsze systemy, jak OPT, PHPTAL czy wspomniany Twig. Ich autorzy byli ograniczeni do wyboru, jaki był w czasach, gdy rozpoczynali pisanie serwisu i nawet jeśli x lat później pojawiło się coś lepszego, firma nie będzie wydawać setek tysięcy na przerobienie systemu i szkolenia.
erix
Cytat
Zwykle w dużych projektach używa się wzorców programistycznych i projektowych.
IMHO, rozwijanie aplikacji napisanej w oparciu o wzorce jest łatwiejsze.

Z tego, co mi się obiło o uszy, to Facebook to olał. tongue.gif

Cytat
Dla przykładu np. Facebook ma komunikator napisany w Erlang'u, a ilu z Was słyszało/czytało o tym języku? ;]

Ja słyszałem, coś też klepałem. tongue.gif nk.pl również ma napisany komunikator w tym języku. Dość długo szukali programisty, ale się nie dziwię, skoro ma tak porąbaną składnię. tongue.gif

Cytat
Proszę napiszcie co o tym myślicie. Czy dobrze jest przy takich wykorzysta system szablonów?

To zależy... Sama składnia MVC już w wielu przypadkach kompletnie wyklucza konieczność wykorzystywania jakichś systemów szablonów. Dlaczego? Wszystkie dane są już zwykle przygotowane i wystarczy je odpowiednio wpakować. A niestety, wiele systemów szablonów, to jest zwyczajna zamiana <?PHP na jakieś klamerki. (pewnie ~Zyx zaraz podniesie halo; niestety nie wpadłem na pomysł, żeby z nim o tym ostatnio podyskutować tongue.gif)

Osobiście uważam, że systemy szablonów mają sens w dwóch sytuacjach:
  • udostępnia się użytkownikom możliwość dostosowywania stron (wtedy udostępnienie całego PHP byłoby strzałem w stopę)
  • nad layem pracuje wiele osób nie mających pojęcia o językach programowania (choć może to nieco naginany argument, ale... winksmiley.jpg)
Zyx
Cytat
składnia MVC

WTF?! biggrin.gif Takie coś nie istnieje.

Cytat
już w wielu przypadkach kompletnie wyklucza konieczność wykorzystywania jakichś systemów szablonów.

Całkowita nieprawda. Nawet jeśli za tym jest PHP, to jest to dalej system szablonów. Jeśli już coś wyklucza, to konkretna implementacja, a nie MVC, i wyklucza nie systemy szablonów w ogóle, a podpięcie innych systemów, niż przewidzieli autorzy. Nie widziałem jeszcze chyba w żadnym frameworku implementacji pseudo-MVC, która by systemu szablonów do generowania HTML-a nie wykorzystywała.

Cytat
A niestety, wiele systemów szablonów, to jest zwyczajna zamiana <?PHP na jakieś klamerki.

Tu nie mam co się czepiać, bo to prawda jest. Systemy, które oferują inny, niż PHP język i są czymś więcej, można na palcach jednej ręki policzyć. Natomiast jeśli już oferują coś więcej, wtedy sens ich wykorzystania zawsze się znajdzie.
plurr
Jakiś czas temu widziałem ofertę pracy z onetu, w której wymagali znajomości smarty winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.