Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wykorzystywanie znanych twarzy, napisów
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
hieroshima
Witam, mam do was takie pytanie. Robie grafiki na kubki, koszulki itp. i chciałbym się was zapytać czy mogę zrobić taką ramkę ze znanym aktorem, piłkarzem np. ? np. grafika piłkarza Cristiano Ronaldo jego twarz i podpis i to byłaby grafika na kubek, albo grafika z ulubionym klubem piłkarskim logo itp. czy takie coś jest w świetle prawa dozwolone czy nie mogę wykorzystywać takich rzeczy? Wszystkim zorientowanych w tym temacie proszę o pomoc. Pozdrawiam
artur_dziocha
a Ty byś był zadowolony jakby ktoś zarabiał na twoim wizerunku i nie dał Ci z tego kasy??
hieroshima
no nie, ale co? Mam zapytać się Cristiano Ronaldo czy pozwoli mi wykorzystać swoją twarz na kubki? Nie bądźmy śmieszni, stratny na pewno nie będzie... chodzi mi o to czy ktoś może się do mnie przyczepić? np. jak wykorzystam zdjęcie reprezentacji hiszpanii i zrobie z tego ramkę na kubek ? albo czy ktoś się przyczepi jak zrobie grafike nawiązującą do jakiegoś filmu np. piły i podpisze to tytułem filmu ? Czy ktoś może się przyczepić za to? Jak tak to kto konkretnie?
artur_dziocha
Jeśli będzie to Twoja osobiście zrobiona rzecz to OK, ale np, jeśli istnieje producent gadżetów "Piły", który ma wyłączność na produkowanie takich rzeczy?

EDIT: dodałem przykład
Masz przykład wykorzystania zdjęcia przez firmę "Reserved". Klik
nmts
Cytat
Art. 81
1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku
wyraźnego zastrze enia zezwolenie nie jest wymagane, je eli osoba ta otrzymała umówioną
zapłatę za pozowanie.

2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
- osoby powszechnie znanej, je eli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem
przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych,
zawodowych,
- osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz,
publiczna impreza.

A co do loga klubu to raczej nie możesz. Nie napisałeś czy będziesz z tego czerpał zyski. Wyjątkiem pewnie jest używanie loga w celach informacyjnych, np. na spisie jakichś firm... na pewno nie w celach zarobkowych. Poza tym dochodzi jeszcze ważna informacja czy dane logo jest znakiem zastrzeżonym.

@edit
Polecam jakieś forum stricte prawne. : d
hieroshima
czyli zdjęcie piłkarza na boisku, reprezentacji czy drużyny piłkarskiej moge wykorzystać jako grafika na kubku? A czy jak zrobie własną grafikę kojarzącą się z jakim filmem i podpisze ją tytułem tego filmu to czy to też jest dozwolone?
artur_dziocha
Pamiętaj, że do tego zdjęcia piłkarza na boisku też musisz mieć prawa
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.