e4you
18.04.2004, 19:12:02
witam,
pracuje nad aukcją on-line
wszystko juz gotowe . teraz tylko sam modul transakcjyny czyli aukcyjny . " licytacja "
czyli ktos wystawia na okreslony czas towar ludzie licytuja i najwieksza w danym czasie osagnieta cena wygrywa . jezeli nie zostanie owa osiagneta to aukcja sie kasuje.
ma kotos jakis pomysl moze ktos cos takiego juz robil
czekam na sugestie i pomysly
BzikOS
18.04.2004, 19:48:53
php Pro => php
thx jaco
Bieniasxyz
18.04.2004, 20:46:14
User wchodzi na stronę z listą aukcji (lub strona jest uruchamiana przez crona co jakiś czas). System szuka aukcji, które powinny już się skończyć, wybiera najwyższą ofertę i rozsyła maile do zainteresowanych.
Zakończenie aukcji.
Proste:)
e4you
18.04.2004, 21:02:14
dzieki zes mnie oswecil tyle to ja wiem moze jakis kod
halfik
19.04.2004, 06:11:30
no kod będzie jak go sobie napiszesz. nie dosc ze wchodzisz i masz problem, ktory ktory chcesz aby pomogli Ci rozwiazac, to jeszcze wymagasz zeby Ci napisano rozwiazanie linia po linijce! a moze jeszcze ladnie zapakowac i do domu wyslac?
skoro wiesz jak to powinno dzialac to siadaj i pisz, a jak nie potrafisz to idz dalej czytac manuala - bo wyglada na to, ze w tym przypadku porwales sie z "motyka na ksiezyc"!
Pchelek
19.04.2004, 07:32:08
btw nawet nie wiem czy dalo by sie napisac kod nie majac podanych tego co zaczeles

przeciez aukcja jest juz troche berdziej skomplikowanym skryptem... jakbys sie postaral to nawet ja zrobisz na plikach tekstowych i wiec nikt ci kodu nie napisze nie znajac reszty
M4chu
19.04.2004, 07:37:33
Cytat
wszystko juz gotowe . teraz tylko sam modul transakcjyny czyli aukcyjny . " licytacja "
Brakuje ci tylko najwazniejszej czesci
Ja jak zabieram sie za jakies projekty to najpierw zaczynam od najwazniejszego (najczesciej tez najtrudniejszego) elementu i pozniej robie reszte. A podejscie 'teraz sobie zrobie to to i to, opracuje html a to sobie od kogos zedre' imho troche nie ma sensu, bo wystarczy, ze gdzies pojawi sie blad i jestes uziemiony a jak sam napiszesz to wiesz gdzie ew bledu szukac
e4you
19.04.2004, 10:00:16
a jezeli nie ma crona to co ?
to zrob funkcje, ktora zawsze przy odswierzeniu strony sprawdzi czy aukcje sie skonczyly, jesli tak to rozsyla mejlami do osob ktore daly najwyzsza oferte. Funkcja ta sprawdzi sie tak samo dobrze jak cron, jesli czesto uzytkownicy beda wchodzic na strone, jesli nie

to o wygranej aukcji dowiesz sie po dniu, lub po tygodniu ;p
Bieniasxyz
19.04.2004, 20:35:03
Cytat
Funkcja ta sprawdzi sie tak samo dobrze jak cron, jesli czesto uzytkownicy beda wchodzic na strone, jesli nie

to o wygranej aukcji dowiesz sie po dniu, lub po tygodniu ;p
Właśnie dlatego jeśli robisz coś takieko to na pewno TRZEBA mieć crone, lub nawet harmonogram zadań
jaco
19.04.2004, 21:27:47
Albo znajomego ze strona, ktora ma wieksza ogladalnosc a znajomy jest wstanie wstawic do iframe 1 na 1px plik php wykonujacy te akcje - jezeli ta strona ma duza ogloadalnosc ograniczyc operacje do wykonywania raz na np. 10 min (oczywscie mniej wiecej - wszystko zalezy od czestosci wejsc)...
e4you
19.04.2004, 21:50:04
co to jest CRON wiem ale harmonogram zadań nie na serwerach cos takiego jest?
jaco
19.04.2004, 21:53:32
mozesz wpisac do harmonogramu, zeby wchodzil co x min na jakas strone

- chyba o to chodzilo...
e4you
19.04.2004, 22:15:22
acha wole crona bede musial popytac admina na serwerach
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.