gothye
10.07.2010, 16:07:39
Witam
jest taka funkcjonalność w serwisie allegro że po zakończeniu akucji przychodzi mail z danymi o aukcji
myślę że jest to wykonane za pomocą cron'a ,
i moję pytanie tylko w jakis sposób dokładnie to zostało wykonane ? przez dodawanie kolejnych lini do crontab (przy talkej ilosci aukcji pewnie nie możliwe )
Wicepsik
10.07.2010, 16:13:10
Jeśli chodzi o Kup Teraz to normalnie po naciśnięciu przycisku kup wysyłany jest email. A jeśli chodzi o licytacje to myślę, że co minute za pomocą crona sprawdzane jest w bazie czy są zakończone jakieś aukcje w których nie został jeszcze wysłany email.
gothye
12.07.2010, 09:36:11
wg mnie takie działanie może bardzo obciążać pojedynczy serwer :/ , sam chciałem wykonać powiadamiania mail np godzina przed upływem końca zadania w panelu CRM i naszczescie znalazłem serwer do którego mam dostęp do ssh moge nadpisywac plik cron wg uznania ale średnio mi sie widzi to rozwiązanie
Nh2003
12.07.2010, 09:40:42
Ale po co nadpisywac crona? W cronie tylko odpalasz skrypt np. co godzine, ktory w bazie sprawdza dane i wysyla maile w razie potrzeby. Po wyslaniu oczywiscie trzeba zmienic status takiego wpisu zeby nie wysylac ponownie.
A co do obciazenia serwera - myslisz ze allegro jedzie na pojedynczej maszynie?
piotr94
12.07.2010, 12:10:42
ja robiłem podobnie jak Nh2003, cron odpala mi skrypt co pewien okres czasu i skrypt sprawdza czy są w bazie jakieś wpisy z koniecznością powiadomienia.
A co do allegro, to oni są na zupełnie innym poziomie, bo mają dostęp do oprogramowania serwera i mogą robić to jak chcą, choćby używając do takiego wysyłania programu działającego niezależnie od php ;-)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.