Witam, wiem że już kiedyś pisałem o tym problemie na forum lecz mam teraz wakacje i postanowiłem, że pouczę się PHP i MySQL. Zainstalowałem sobie Windows XP bo myślałem, że to może jakaś wina Windows 7 i dlatego tych polskich znaków nie mogę zrobić. Że też ja, zawsze muszę mieć z tym problem.
Otóż tworzę sobie bazę danych w PHP i do niej również w PHP wstawiam dane lecz tych polskich znaków nie daję rady naprawić. Wstawiam oczywiście w sekcji head deklarację o kodowaniu znaków tj.
<meta http-equiv='Content-Type' content='text/html; charset=utf-8' />
Zaraz po zapytaniu mysql_connect daję:
$znaki = mysql_query("SET NAMES utf8");
$znaki = mysql_query("SET CHARACTER_SET utf8_unicode_ci");
Kodowanie znaków w pliku PHP, który jest odpowiedzialny za utworzenie bazy oraz wgranie przykładowych danych mam ustawione kodowanie na UTF-8. Korzystam z VertrigoServ i Notepad++. W phpMyAdmin system kodowania znaków dla MySQL i system porównań dla połączenia MySQL mam ustawione na utf8_unicode_ci. Wie ktoś może dlaczego zawsze mam z tym problem i nigdy nie mogę go rozwiązać? Sam nie wiem czy to taka złośliwość rzeczy martwych czy każdy ma takie problemy z tymi polskimi znakami w bazach danych bo ja co bym nie robił to zawsze mam takie problemy.
EDIT: Nie wiem jak to się stało ale po restarcie komputera znaki mi działają. Czy VertrigoServ potrzebuje ponownego uruchomienia komputera, aby jakiekolwiek zmiany konfiguracyjne zostały wprowadzone?