Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL] Brak polskich znaków w bazie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Quantino
Witam, wiem że już kiedyś pisałem o tym problemie na forum lecz mam teraz wakacje i postanowiłem, że pouczę się PHP i MySQL. Zainstalowałem sobie Windows XP bo myślałem, że to może jakaś wina Windows 7 i dlatego tych polskich znaków nie mogę zrobić. Że też ja, zawsze muszę mieć z tym problem.

Otóż tworzę sobie bazę danych w PHP i do niej również w PHP wstawiam dane lecz tych polskich znaków nie daję rady naprawić. Wstawiam oczywiście w sekcji head deklarację o kodowaniu znaków tj.

<meta http-equiv='Content-Type' content='text/html; charset=utf-8' />

Zaraz po zapytaniu mysql_connect daję:

$znaki = mysql_query("SET NAMES utf8");
$znaki = mysql_query("SET CHARACTER_SET utf8_unicode_ci");

Kodowanie znaków w pliku PHP, który jest odpowiedzialny za utworzenie bazy oraz wgranie przykładowych danych mam ustawione kodowanie na UTF-8. Korzystam z VertrigoServ i Notepad++. W phpMyAdmin system kodowania znaków dla MySQL i system porównań dla połączenia MySQL mam ustawione na utf8_unicode_ci. Wie ktoś może dlaczego zawsze mam z tym problem i nigdy nie mogę go rozwiązać? Sam nie wiem czy to taka złośliwość rzeczy martwych czy każdy ma takie problemy z tymi polskimi znakami w bazach danych bo ja co bym nie robił to zawsze mam takie problemy.

EDIT: Nie wiem jak to się stało ale po restarcie komputera znaki mi działają. Czy VertrigoServ potrzebuje ponownego uruchomienia komputera, aby jakiekolwiek zmiany konfiguracyjne zostały wprowadzone?
nuntium
Ustaw "Metoda porównywania napisów" na "utf8_polish_ci". To rozwiązuje problem winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.