Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript] [Flash] IE-zdarzenie onclick w obiekcie flash nie działa
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
rasten
Witam,

tak jak w temacie: mam obiekt flash na stronie i dla zdarzenia onClik wykonuję pewną animację. Jednak IE najwidoczniej nie obsługuje zdarzeń dla flasha. Jak sobie z tym poradzić?
rasten
Ale chyba się nie zrozumieliśmy:)
Flash normalnie mi się wyświetla i działa prawidłowo w IE. Natomiast chce zrobić coś takiego, że jak kliknę we flasha to wykonuje się pewien skrypt js. Zrobiłem zdarzenie onClick dla tagu <object> (próbowałem nawet z <embed>) i w IE to nie działa (w pozostałych działa - niestety różnie i o tym w innym poście będzie;)). IE wogóle tego onClicka nie widzi, i nie wiem jak przechwycić to zdarzenie dla tej przeglądarki.

//ODŚWIEŻAM TEMAT

Próbowałem dać flasha do diva i dla niego oskryptować zdarzenie onClick, ale nawet to w IE nie działa a w innych przeglądarkach nie ma problemu. Wygląda to tak:
  1. <div onclick="java script: alert('sadsaf');">
  2. <object style="float: left; "classid="clsid:d27cdb6e-ae6d-11cf-96b8-444553540000" codebase="http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=8,0,0,0" width="568" height="745" id="pudelko2" align="middle" >
  3. <param name="allowScriptAccess" value="sameDomain" />
  4. <param name="allowFullScreen" value="false" />
  5. <param name="movie" value="pub/frontend/flash/pudelko2.swf" /><param name="quality" value="high" /><param name="wmode" value="transparent" /><param name="bgcolor" value="#fddffa" /> <embed src="pub/frontend/flash/pudelko2.swf" quality="high" wmode="transparent" bgcolor="#fddffa" width="568" height="745" name="pudelko2" align="middle" allowScriptAccess="sameDomain" allowFullScreen="false" type="application/x-shockwave-flash" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" />
  6. </object>
  7. </div>

Czy wogóle da się w Internet Explorerze zrobić coś takiego dla Flasha?
wookieb
Szczerze mówiąc to nie pamiętam jak to działa pod IE ale spróbuj mu podać wmode na opaque.
Poza tym takie rzeczy robi się we flashu, żeby uniknać w/w cyrków.

// EDIT wmode transparent powinno się unikać. Za bardzo spowalnia animację.
rasten
wmode=transparent jest w tym przypadku wymagane aby animacja prawidłowo się wyświetlała winksmiley.jpg jeśli chodzi o flasha to jeśli nie rozwiąże tego problemu to chyba trzeba będzie dać flashowcowi do przerobienia... Chyba, że ktoś ma jeszcze jakieś pomysły?
wookieb
No to niestety nie obejdzie się bez flashowca.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.