Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Słowa wulgarne i wyjątki
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Szunaj85
Mam skrypt w którym w tablicy trzymam zbiór przekleństw. Za pomocą pętli i if-ów sprawdzam czy w formularzu nie znajdują się jakieś słowa z tablicy. Jeśli jakieś są wyskakuje komunikat.
Jednak są słowa takie jak np. "kocham" które skrypt też traktuje jako wulgarne.
Jak rozwiązać ten problem. Może druga tablica z wyjątkami?
wookieb
Może uwzględnianie spacji przed słowem?
Generalnie nie ma idealnych cenzorów. Idealne wymagają sztucznej inteligencji oraz umiejętności semantycznych.
Crozin
"Cham" słowem wulgarnym? blink.gif

Pomijając fakt bezsensowności czegoś takiego (niby czemu ma to służyć plus ktoś Ci zawsze może napisać K O C H A M z ciebie!) sprawdzaj po prostu nie "kocham", a " kocham " (tj z białym znakiem/znakiem niealfanumerycznym przed i po)
thek
Inna możliwość... To raczej skomplikowane nieco od strony kodu, ale możesz - zamienić wszystkie wariacje typu 0 na o, 4 na a (odpowiednie litery ogólnie) potem usunąć wszelkie inne znaki niż litery (spacje, myślniki, wykrzykniki, kropki itp.) po czym dopiero sprawdzać wyrazy. Gdy zamienisz, już na nie wulgarne, przywracasz "stary wygląd". Problemem tutaj podstawowym jest rejestr zmian jakie zaszły podczas tej konwersji. Musisz do niego zapisywać każdą minimalną zmianę by móc ją po sprawdzaniu odtworzyć ponownie. A to potrafi pojechać po wydajności. Rozwiązanie nie jest idealne, ale do czasu aż ktoś nie wymyśli sposobu obejścia (kto myśli ten szybko je znajdzie) masz na pewien czas spokój.
Szunaj85
Cytat
"Cham" słowem wulgarnym?
Nie to jest tematem wątku. biggrin.gif
Cytat
Może uwzględnianie spacji przed słowem?
Cytat
sprawdzaj po prostu nie "kocham", a " kocham "
Miałem nadzieję, że to rozwiązanie usłyszę jako ostatnie. Jest mi ono doskonale znane, jednak stosowanie białych znaków sprawia, że skrypt jest mniej skuteczny.
Cytat
Generalnie nie ma idealnych cenzorów
Wiem to, zawsze idzie jakoś ominąć cenzora. Ja swój skrypt chcę tylko trochę ulepszyć, a nie cenzurować wszystko na lewo i prawo. biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.