Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML]Jak dodać narzędzia do formatowania tekstu?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
matrioshq
Chciałbym móc formatować tekst umieszczony w polu<textarea>...</texarea>
Przydałyby się możliwości pogrubienia, pochylenia, podkreślenia, zmiana rozmiaru czcionki, wycentrowanie, wyrównanie do lewej i do prawej.

Jak to zrobić? Jest już na to gotowy sktypt?
kipero
Poszukaj jakiegoś edytora WYSIWYG(np. TinyMCE, Spaw Editor, ...).
Mi osobiście przypadł do gustu WYMeditor(http://www.wymeditor.org/). Jest to plugin do jQuery.
gigzorr
bbcode
erix
Albo markdown. winksmiley.jpg
matrioshq
No to pobawiłem się trochę i odkryłem, że mam Joomlę a tam na serwie edytor TinyMCE tongue.gif

Z pomocą wujka google dodałem go sobie do strony.

Sprawa wygląda tak, że na index.html zapodaję sobie tekst, który jest skierowany potem do result.html, który ma go przeformatować.

No i TinyMCE ładnie wyszukuje textarea, wyłapuje mi ten tekst i wrzuca do okienka, w którym mogę go sobie formatować, tylko jest właśnie jedno ale... znowu pomija mi znak enteru <br/> !

Ma ktoś na to patent? Dodam, że zauważyłem, iż na ułamek sekundy po załadowaniu result.html teskt jest ok, a potem chyba ładuje mi się okno z TinyMCE i zonk.

Rozwiązałem zagadkę biggrin.gif

Przy takim skrypcie:

1. <?php
  2. $tresc = str_replace(array('wyraz1', 'wyraz2'), '', $_POST['pole']);
  3. $tresc = str_replace("\r\n", "<br />", $_POST['pole']);
  4. echo ($tresc);
  5.  
  6.  
  7.  
  8. ?>

WYMeditor zawsze wykonuje tylko drugie polecenie, w tym przypadku
  1. $tresc = str_replace("\r\n", "<br />", $_POST['pole']);

Gdy zamienię miejscami z
  1. $tresc = str_replace(array('wyraz1', 'wyraz2'), '', $_POST['pole']);
zostanie wykonana tylko właśnie ona.

Wychodzi na to, że trzeba połączyć je w jedną komendę, ale nie wiem jak to zrobić.

Napisze mi ktoś tę linijkę? smile.gif

kapuch
Czlowieku poucz sie chociaz podstaw, a jak juz nie potrafisz to chociaz czytaj co sie do Ciebie pisze.
Pisalem wczesniej (w poprzednim Twoim poscie), ze skoro robisz:

to jesli chcesz zrobic drugie str_replace(), to juz uzywaj zmiennej $tresc, a nie $_POST['pole'], bo w niej siedzi tresc zmieniona w pierwszym str_replace().
Czy to jest az takie trudne do zrozumienia?

2. $tresc = str_replace("\r\n", "<br />", $tresc); // TU MA BYC W TRZECIM ARGUMENCIE $tresc a nie $_POST['pole']

jeszcze gdybym nie pisal, ale mowilem Ci juz o tym!

EDIT:
Na potwierdzenie, to jest Twoj poprzedni temat:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=15...mp;#entry766174
a tutaj moj post, gdzie juz Ci to tlumaczylem:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=15...st&p=766627
matrioshq
No dobra dzięki za odpowiedź, ale o co tyle płaczu? Jak to nie na twoje nerwy to przenieś się do bardziej wymagającego działu.
kapuch
Cytat(matrioshq @ 19.07.2010, 19:39:10 ) *
No dobra dzięki za odpowiedź, ale o co tyle płaczu? Jak to nie na twoje nerwy to przenieś się do bardziej wymagającego działu.

Jakie nerwy? Czytaj poprostu to co sie do Ciebie pisze, a uwierz mi, bedzie to z korzyscia dla Ciebie.
To jest dzial Przedszkole i zgadzam sie z tym, ale czytac wypadaloby juz potrafic. winksmiley.jpg
Bo po co zadajesz pytania, skoro nie czytasz odpowiedzi? Tego wlasnie nie rozumiem.
matrioshq
Dobra dobra, coś przeoczyłęm o czymś zapomniałem a ty robisz z tego niewiadomo co.
Myslę, że temat do zamknięcia.
kapuch
Wooot? smile.gif Co ja robie? Aferki kręce?
Hehe, naucz sie przyznawac do bledow i nie miej pretensji, ze ktos Ci je wytyka - na tym polega nauka.
Nikt tu nie ma placone za pomaganie, wiec powinienes docenic fakt, ze ktos stracil pare minet swego zycia, zeby Ci pomoc, a Ty ten czas jeszcze podwajasz, bo nie zauwazyles odpowiedzi na wlasne pytanie...

Dobra end of topic.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.