Mam skrypt który pobiera dane i przekazuje je do pliku gdzie jedna ze zmiennych ma być polem selected w liście rozwijanej. Siedzę na tym jakiś czas i kombinuje, ale coś nie chce mi wyjść. Czy może ktoś doświadczony rzucić na to okiem gdzie jest błąd:
Pytanie na podstawie przesłanego id z innego pliku
<?php $file="edycja.php"; include('cookie.php'); include('connect2.php'); $id = $_GET['id']; $sql3 = 'select id, id_lek, bad_usg, nazwisko, imie, rok_ur, opis, termin,nazwisko_imie,now from usg_opis join usg using (id_usg) join lekarze using (id_lek) where id='.$id; $rez3= mysqli_query($mysqli, $sql3); while ($rekord = mysqli_fetch_array($rez3, MYSQLI_ASSOC)) { $mid=$rekord['id_usg']; $nazwisko = $rekord['nazwisko']; $imie = $rekord['imie']; $rok_ur = $rekord['rok_ur']; $bad=$rekord['bad_usg']; $opis = $rekord['opis']; $termin = $rekord['termin']; $lekarz = $rekord['nazwisko_imie']; $now=$rekord['now']; }
Przekazanie zmiennych do formularza o stałych polach:
echo "<table><tr><td>Nazwisko:</td> <td><input type=\"text\" name=\"nazwisko\" VALUE=\"$nazwisko\"size=\"30\" maxlength=\"30\"></input></td></tr> <tr><td>Imie:</td> <td><input type=\"text\" name=\"imie\" VALUE=\"$imie\" size=\"30\" maxlength=\"30\"></input></td></tr> <TR><TD>Rok Urodzenia:</TD><TD><INPUT TYPE=\"text\" NAME=\"rok_ur\" VALUE=\"$rok_ur\"MAXLENGTH=\"20\"></TD></TR> <tr><td>Badanie:</td><td>";
I do tego momentu wszystko działa.
Dalej jest już tylko gorzej. Mam zmienną którą chcę przekazać do listy rozwijanej.
$sql2= "select id_usg, bad_usg from usg order by 2"; $rez2= mysqli_query($mysqli, $sql2); while ($nowaTab=mysqli_fetch_array($rez2, MYSQLI_ASSOC)) { $badanie=$nowaTab['bad_usg']; }
I nie bardzo wiem jak mogę "wymusić" żeby formularz pokazywał tą konkretną zmienną w polu wybranym jako domyślne. W momencie kiedy już zaznacza powiedzmy pole1 to niestety pole 1 znajduje się dokładnie w miejscu na końcu listy oraz poza tym, ze jest na końcu listy to znajduje się jako nieoznaczone pole w samej rozwijanej liście. W niektórych przypadkach pole11 jest powtarzane co każdy element listy rozwijanej. Wygląda to w ten sposób pole1 pole2 pole1 pole 3 itd... Nie bardzo wiem jak to można dalej ugryźć. Poproszę o pomoc.
Z góry dziękuję