andrzej7322
19.07.2010, 14:43:12
Witam mam problem mam bazę danych w której mam umieszczone dwie tabele produkty i zdjęcia.
Zdjęcia połaczone są z produktami wartosćią id produktu zawarta w tabeli zdjęcia.
Teraz chcę dodać nowy produkt i jedna z części dodawania produktu jest część zdjęcia.
Upload zdjęć oparty jest o javascript więc działa on bez przeładowania strony. Chcę dodać zdjęcie choć nie znam jescze id produktu ponieważ produkt nie został jescze dodany.
Więc pomyślałem że mogę wyciągnąć największe id_produktu i zwiększyć je o 1 w ten sposób otrzymam id_produktu który ma być za chwilę dodany, lecz ten pomyśł jest trochę zły ponieważ gdy osoba po dodaniu zdjęć zrezygnuje z dodawania produktu bedę miał zdjęcia z id_produktu który nie istnieje błąkające się w bazie.
To żeby tego uniknąć muszę stworzyć funkcję sprawdzającą czy zdjęcie ma podporządkowany produkt bo jeśli nie to muszę je usunąć. Chciałbym uniknąć tego rozwiązania dlatego pisze o tym na forum może ktoś z was potrafi mi pomóc i zaproponować inne rozwiązanie.
Z góry dziękuję za pomoc.
H4eX
19.07.2010, 14:46:26
CREATE TABLE `tabela`(
`id` int(10) UNSIGNED NOT NULL AUTO_INCREMENT
...
automatycznie będzie dawało ID
andrzej7322
19.07.2010, 14:49:19
Ja mam nadane atrybuty AUTO_INCREMENT dla id_produktu tylko to nie w tym tkwi problem przeczytaj jeszcze raz na czym polega mój problem.
H4eX
19.07.2010, 14:57:38
Hmm, to może tak?
mysql_query("INSERT INTO `produkt` (nazwa) VALUES ($nazwa)"); mysql_query("INSERT INTO `zdjecia` (id) VALUES ($id)");
andrzej7322
19.07.2010, 15:02:06
No tylko ja chcę dodawać zdjęcia w trakcie dodawania produktu a właściwie kiedy nie został on jeszcze dodany i te zdjęcia chcę uploadować do bazy i do folderu bo mam napisany skrypt java bez przeładowań
H4eX
19.07.2010, 15:16:45
Hmm.. to może na początku dodaj pusty rekord, a potem na końcu UPDATE?
Jak na razie nic innego mi nie przychodzi do głowy, możesz poszukać nt. "jaki będzie następny rekord id".
pedro84
19.07.2010, 23:49:48
Tworzenie pola na samym początku + UPDATE ewentualnie sprawdzenie ostatniego ID i w tabeli zdjęć dodanie tego ID + 1.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.