Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][walidator] blad z utf8.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
gigzorr
Witam.Mam taki problem , ze strona nie chce mi przejść przez walidator , posprawdzałem kodowanie , zmieniałem wszystko w bazie danych , ale problem musi leżeć w pliku glownym tzn index.php

Tutaj link do strony : click
A walidator pokazuje coś takiego:

Cytat
1. Error

Sorry, I am unable to validate this document because on line 130 it contained one or more bytes that I cannot interpret as utf-8 (in other words, the bytes found are not valid values in the specified Character Encoding). Please check both the content of the file and the character encoding indication.

The error was: utf8 "\xF3" does not map to Unicode

Tak naczytalem sie u wujka , i pisza , ze jest problem ze znakami w tej linii , albo kodowaniem.
W tej linii mam cos takiego:
  1. <input type="text" style="width: 155px; height: 10px; border: 1px solid black; color: #898989; font-size: 10px; padding: 3px;" id="szukanyAdres" value="wpisz miasto" />

Ale to nie od tego , bo jak ja usunalalem to problem byl dalej.

Co ciekawsze , kodowanie mam dobre ustalone:
  1. <meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=utf-8"/>

A jak zmienilem z charseta na to drugie tzn iso , to przechodzilo przez walidatora , ale polskie znaki na polowie strony byly a na pol nie .
A o polskich znakach tak czytalem tematy na forum , nic podobnego nie znalazlem smile.gif a z headerem tez probowalem.
athei
Pliki zapisałeś w UTF-8, bo z tego co widzę index jest w ansi?
Notepad++ -> Format/UTF8 bez boom
gigzorr
Cytat(athei @ 19.07.2010, 22:56:44 ) *
Pliki zapisałeś w UTF-8, bo z tego co widzę index jest w ansi?
Notepad++ -> Format/UTF8 bez boom

Nie jest w ansi , tak probowalem tez w notepadzie ++ utf bez boom , nic to nie daje.

Tzn poprostu jak zapisze i wejde od nowa to jest w ansi , przestawic sie nie chce lol.

Jak zapisze w kazdym innym to juz tak zostaje , ale utf-8 bez bum nie lol ;x

/////////////////////////////////edit

Ok juz chyba wszystkiego probowalem , i zauwazylem jedna rzecz , jak sie zarejestruje to np. w stopce , uzytkownik jest z polskimi znakami , a jak dodam przez baze nie, ale znowu jak sie zarejestruje to w bazie sa krzaczki ohmy.gif

probowalem nawet .

1. ALTER DATABASE baza CHARACTER SET utf8;

takze z pojedynczymi tabelami ;o
moze ktos z was tez ma taki problem?
dodam , ze strona jest w proserwer.
ale znowu jak dodaje cos na mapie to odrazu idzie do bazy + tam sa polskie znaki :|
probowalem tez przy zapytaniu z set names ...
a propo jakie powinno byc kodowanie w bazie?bo juz chyba wszystkiego probowalem ;x
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.