Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]Jakie prawa dostępu dla plików i katalogów w CMS'ie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
siemieng
Zastanawiam się zapewne dla niektórych nad banalną kwestią, a chodzi mi o optymalne ustawienie praw dostępu dla plików i katalogów prostego systemu zarządzania treścią.

Nie chodzi mi tu oczywiści o pliki i katalogi systemowe, konfiguracyjne, lecz o pliki i katalogi powiązane z samą treścią, czyli np. zawartość typowej galerii zdjęć.
Czyli mam główny katalog:
galeria/

I w tym katalogu poprzez panel administracyjny tworzone są podkatalogi z zdjęciami kolejnych galerii, czyli np:
galeria/1/zdjęcie1.jpg
galeria/1/zdjęcie2.jpg
galeria/2/zdjęcie1.jpg
galeria/2/zdjęcie2.jpg
galeria/2/zdjęcie3.jpg

I teraz miałem ustawione tworzenie tych podkatalogów z prawem: 755 a kolejne zdjęcia z prawem: 644 i tak wszystko działało (tworzenie, modyfikowanie, usuwanie galerii, zdjęć) do póki to ja wykonywałem te czynności, w momencie gdy do panelu zalogował się ktoś inny i zaczął dodawać i modyfikować galerie okazało się że ja nie mogę modyfikować galerii tworzonych przez inne osoby.

I tak teraz się zastanawiam czy jedynym rozwiązaniem jest nadanie pełnych praw dla katalogów i plików galerii czy da się to jakoś inaczej poustawiać, ogólnie tak żeby efekt był taki, że różne osoby logujące się do panelu zarządzania mogły zarówno tworzyć jak i modyfikować galerie tworzone zarówno przez siebie jak i innych użytkowników panelu?
erix
Powiem tak - uzależnianie takich rzeczy od praw dostępu na poziomie systemu plików jest raczej strzałem stopę. Coraz więcej hostingów odpala proces z uprawnieniami właściciela konta, więc interpreter ma dostęp do WSZYSTKICH plików, które utworzysz na koncie.

Zrób sobie lepiej jakiś ACL.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.