Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mysql] przenoszenie bazy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
apup
Witam,
mam do rozwiązania następujący problem.
Mam bazę danych na jednym serwerze, a na drugim bazę danych z podobną zawartości.
Chciałbym aktualizować, raz czy dwa razy dziennie tą drugą bazę.
Np:
1 baza:
tabela 1:
id1
imie
nazwisko
tabela 2:
id2
nr telefonu
email

2 baza:
tabela 1:
id3
imie
email

Czyli z bazy 1 na bazę 2 przenoszę informację dotyczące imienia (tabela na 1) oraz email (tabela nr 2), które były by aktualizowane tak jak mówiłem raz czy dwa razy dziennie.
Możliwe, że źle przedstawiłem sprawę winksmiley.jpg Proszę o poprawienie mnie i podpowiedzi jak można tą sprawę rozwiązać.
banki
bierzesz eksport danych z jednej i importujesz do drugiej poprzez np. phpMyAdmina, nie rozumiem gdzie jest problem albo zapomniałeś o nim napisać ;P
apup
Cytat(banki @ 20.07.2010, 15:49:16 ) *
nie rozumiem gdzie jest problem albo zapomniałeś o nim napisać ;P

Masz rację nie napisałem bo wydało mi się to zbyt oczywiste. Wszystko ma się odbywać automatycznie. Ręczne przenoszenie danych i do tego przyrostowe jest zbyt uciążliwe winksmiley.jpg

Dane mają być przenoszone z bazy 1 do bazy 2 automatycznie oraz przyrostowo winksmiley.jpg
jacusek
można to zrobić w ten sposób - przynajmniej tak bym kombinował dodać jakiś timestamp i np zrobić pytanie w procedurze uruchamiane o odpowiedniej - po warunkiem, ze odpowiednich uprawnienia do baz pytaniem które wstawiołoby insert baze na podstawie jakiegoś selecta. A tak na marginesie jak powiązujesz tabele w bazie 1?
A pytanie może wyglądać tak:
  1. INSERT INTO 2baza.tabela1 VALUES (SELECT imie, email FROM baza1.tabela1 jakiś JOIN baza1.tabela2 WHERE _warunek z datą z timestamp)

Tutaj pole do kombinacji dość duże. Ewentualnie zamiast timestamp może pokombinować z id, autoincrement lub z max(jakieś id)
To tak na szybko
apup
Hmm bazy danych jeszcze nie istnieją. Chcę rozwiązać ten problem jeszcze przed rozpoczęciem prac nad pisaniem aplikacji. Ale czy wykonanie takiego polecenia jest możliwe przy dwóch, fizycznie, różnych maszynach oddzielonych od siebie 50 km winksmiley.jpg questionmark.gif
jacusek
Jeżeli masz odpowiednie uprawnienia to nie widzę żadnego problemu. Wszystko zależy tylko i wyłącznie od tego.
Choć może skoro bazy nie istnieją to prostu rób same backupy bazy i wczytuje je u siebie. Można też tak zrobić.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.