Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: pomysł na aplikację, a możliwość realizacji?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
PawelGIX
Witam chciałbym się z wami podzielić problemem na który nie znam odpowiedzi.
Rozważam stworzenie aplikacji www dającej możliwość monitoringu stanu płatności za wynajmowane mieszkanie/nia.
Ściślej na przykładzie:
Wynajmujący dostaje dostęp do panelu gdzie widzi wszystkich swoich najemców.
Ma możliwość podglądu, że np. pan XXX zalega z opłatą za czynsz 10 dni.

1. System miałby być maksymalnie zautomatyzowany. Wiadomo, najczęściej ludzie płacą przelewem internetowym ze swojego konta bądź na poczcie.
Pytanie czy można w sposób automatyczny wykrywać wpływy na konto po czym uaktualniać bazę i jak to zrobić?

2. Pozostaje jeszcze inna kwestia. W dalszej perspektywie serwis miałby dawać możliwość rejestracji kolejnych wynajmujących ( z własnymi najemcami ). Co daje kolejne nowe konta do sprawdzenia.
Czy da się to sprawnie przeprowadzić i czy całość jest warta zachodu?

Chciałbym skonstruować system tak by maksymalnie uprościć dołączanie kolejnych użytkowników chcących wynajmować mieszkania i prowadzić podobny monitoring.
motylo
Bezpośrednio automatu raczej nie da się zrobić. Wszystkie banki mają swój własny system typu homebanking, który praktycznie działa tylko pod platformą Windows. Tak więc musiałbyś pobierać wyciąg z danego dnia z konta i zapisywać go. I znowu jest kilka standardów, ale te zapisy są w formie tekstowej i łatwo je można przetworzyć. Po pobraniu wrzucasz na serwer, on sprawdza kwotę i tytułem i dopisuje do odpowiedniego.
Co do identyfikacji użytkowników można utworzyć oddzielny numer dla każdego, i dodawać do niego w skróconej formie rok i miesiąc płatności.
Np: user 000123 ma płatności 0001231001, 0001231002, 0001231003 pozostałe nie przeszły. To by się znalazło w "Tytułem".
Dodanie nowego użytkownika to nadanie mu numeru i przekazanie blankietów przelewów z wprowadzonymi danymi (bank, konto, kwota, tytułem).
tehaha
1. Tak da się wystarczy integracja z systemem płatności np. transferuj.pl, taki system może wysyłać potwierdzenie odebrania płatności do Twojego skryptu i wtedy Twój skrypt dokona aktualizacji
2. Da się sprawnie przeprowadzić, bo właściwie to nie będzie zbyt trudna aplikacja, zwykły organizator..

Czy warte zachodu, to już zależy od działań marketingowych i od tego czy funkcjonalność taka, rzeczywiście będzie przydatna i pozwoli na oszczędność czasu, musisz się zastanowić do jakiej grupy kierujesz produkt, jak duża jest ta grupa, jak do niej dotrzeć i zaprezentować im produkt.
motylo
Można tak też to wykonać, ale systemy płatności powiadamiają w momencie otrzymania pieniędzy na swoim wirtualnym koncie; w tym przypadku ważna jest data księgowania na koncie "firmowym", a tutaj mogą być różnice nawet kilku dni, zanim kasa z konta serwisu płatności spłynie na firmowe.
tehaha
Cytat(motylo @ 21.07.2010, 15:11:00 ) *
w tym przypadku ważna jest data księgowania na koncie "firmowym"

bez sensu, przecież systemy płatności online właśnie do tego służą, do automatyzacji obsługi płatności. Jaka to różnica czy pieniądze wpłynęły na nasze konto bankowe czy na konto w transferuj.pl, liczy się to, że klient wysłał pieniądze, zostały one odebrane i transakcja jest zarejestrowana. W ten sposób klient tylko loguje się do swojego panelu i widzi, kto zapłacił a kto nie, i nie musi ręcznie analizować historii swojego rachunku i przepisywać danych, wszystko dzieje się automatycznie.
PawelGIX
System płatności jak transferuj.pl pewnie by się sprawdził (wada=prowizje), ale niestety z tego co wyczytałem na stronie. Jedno konto transferuj.pl obsługiwane jest przez jedno konto bankowe.

1. System ma być OTWARTY i mieć możliwość rejestracji nowych kont przez wynajmujących co wiązałoby się z implementacją kolejnych kont transferuj.pl.
Jeśli się mylę to mnie oświećcie?

2. Importowanie wyciągu z konta np. w formacie XML, CVS, TXT daje prostsze możliwości rozbudowy o kolejne relacje wynajmujący<-->najemcy ale niestety chyba nie da się zautomatyzować procesu pobierania wyciągu?
Główna wada to że dane w systemie mamy aktualne na tyle ile o to zadbamy.
darko
Ad 1. Jeśli byłbyś w stanie posłużyć się jednym kontem na np. transferuj.pl i się nie pogubić, kto, co, komu, ile od kiedy do kiedy, to nie ma problemu smile.gif
Ad 2. Pobieranie wyciągu, jak to nazwałeś, sprowadza się najczęściej do weryfikacji sygnatury danych oraz odpowiedniej obsługi statusu samej płatności nadesłanego przez serwis obsługujący płatności i większego problemu z tym nie ma. Dane najczęściej są odsyłane na uprzednio wskazany url z odpowiednimi parametrami. To już od Ciebie zależy, w jaki sposób będziesz wewnętrznie rozróżniał płatników i pozostałe kwestie w swojej bazie i skryptach.
tehaha
Cytat(PawelGIX @ 21.07.2010, 16:35:56 ) *
Jeśli się mylę to mnie oświećcie?

No przecież jak robi się strony z obsługą płatności, to klient zakłada sobie konto w transferuj.pl a nie Ty, Ty robisz tylko tak, żeby klient podał swój numer ID z systemu transferuj.pl, i dajesz małą instrukcję co do konfiguracji i tyle...a co do prowizji to nie przesadzajmy, jeżeli 1,9% prowizji w zamian za możliwość pełnej automatyzacji systemu i znaczną oszczędność czasu zarządzania to jest dużo, to znaczy, że takiej aplikacji nie warto robić.
darko
Cytat(tehaha @ 21.07.2010, 16:47:55 ) *
No przecież jak robi się strony z obsługą płatności, to klient zakłada sobie konto w transferuj.pl a nie Ty, Ty robisz tylko tak, żeby klient podał swój numer ID z systemu transferuj.pl, i dajesz małą instrukcję co do konfiguracji i tyle...a co do prowizji to nie przesadzajmy, jeżeli 1,9% prowizji w zamian za możliwość pełnej automatyzacji systemu i znaczną oszczędność czasu zarządzania to jest dużo, to znaczy, że takiej aplikacji nie warto robić.

Sprawy mają się zgoła inaczej w przypadku obsługi np. Płatności.pl. bo tam to na sprzedawcy (sklep internetowy) ciąży obowiązek utworzenia konta w serwisie i wygenerowanie punktu płatności + kluczy, ale za to jest komfort w postaci takiej, że całą resztą zajmują się już oni. Wystarczy przesłać im odpowiednio wypełniony i podpisany (sygnatura md5 generowana według odpowiednich reguł) formularz z kwotą do zapłaty, następnie dalej klient już sam wybiera sposób płatności. Na końcu po dokonaniu transakcji odsyłany jest status, który można bez większych problemów obsłużyć.
motylo
Jeżeli ma to być system nadzoru nad płatnościami, to podejrzewam, że mamy do czynienia z firmą. Firma na pewno ma dostęp do swojego konta bankowego poprzez jakiś program homebanking. Księgowa sprawdza co wpłynęło na konto firmowe, by móc dysponować gotówką. Tak więc takie sprawdzanie jest. Pozostaje tylko ją przeszkolić by, przy codziennym sprawdzaniu eksportowała plik do jakiegoś podmapowanego katalogu. A na serwerze utworzyć skrypt importujący.
Wg mnie rozwiązanie najtańsze i najpewniejsze.
Jedno jedyne konto na które mają wpływać wpłaty. Bez zabawy w wirtualne konta dla każdego klienta. Jedynie info o kliencie w "Tytułem".
Nie zapominajmy że klient może płacić także z okienka pocztowego!
Prawie 2% prowizji może nie wydawać się wyzyskiem, ale od kwoty za wynajęcie 1200zł to już będzie 22zł (opłata za jeden miesiąc od jednego klienta) przy 5 jest to już 100zł.
Koszt stworzenia skryptu przetwarzającego plik eksportu z programu bankowego to ok 8 roboczogodzin.

No i nie zapominajmy o jednym. Ja jako najemca co miesiąc mam przelewać kwotę przez np transferuj, czy lepiej mi będzie robić przelew stały?
tehaha
Cytat(motylo @ 21.07.2010, 22:29:12 ) *
Ja jako najemca co miesiąc mam przelewać kwotę przez np transferuj, czy lepiej mi będzie robić przelew stały?

Przelew na transferuj.pl to taki sam przelew jak na konto bankowe, dla płacącego nie ma różnicy, a nawet prościej bo otrzymuje gotowy wzór wypełnionego formularza, takie płatności online masz na allegro i w połowie sklepów internetowych i serwisów i nie ma z tym żadnych problemów a wręcz przeciwnie, szereg korzyści.
Nie zapominajmy że klient może płacić także z okienka pocztowego!

Na poczcie tak samo, możesz zrobić przelew na konto w transferuj.pl, sory ale z Twojej wypowiedzi wynika, że chyba nigdy nie korzystałeś z takiego systemu

Jedno jedyne konto na które mają wpływać wpłaty. Bez zabawy w wirtualne konta dla każdego klienta. Jedynie info o kliencie w "Tytułem".

Jeżeli w zamian za utworzenie konta w transferuj.pl, zautomatyzowana aplikacja pozwoli na znaczne oszczędności czasu to wydaje mi się, że warto.
Księgowa sprawdza co wpłynęło na konto firmowe, by móc dysponować gotówką.

raczej mało, która firma ma księgową na pełny etat, przeważnie płaci się abonament w biurze rachunkowym za prowadzenie KPiR. Poza tym jak Ty sobie wyobrażasz wypromowanie produktu, który wymaga przeszkolenia księgowej, żeby ona na bieżąco wprowadzała potwierdzenia wpłat do systemu, no chyba istotą takiej aplikacja ma być AUTOMATYZACJA, jeżeli dane będzie trzeba wprowadzać ręcznie to po co komu taka aplikacja?
motylo
Każdy jest przekonany do swojego winksmiley.jpg
Wybór należy do PawelGIX.
W obu przypadkach należy napisać skrypt, czy to pobierający z transferuj czy też pobierający z pliku wygenerowanego przez bank.
W obu przypadkach należy napisać skrypt umożliwiający dodawanie nowego użytkownika, wprowadzenie cen.
tehaha
a jak się pobiera plik wygenerowany przez bank? bo nie rozumiem tego rozwiązania, chodzi Ci o ręczny eksport wyciągów po zalogowaniu na konto?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.