Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Przetestowanie walidacji
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
evolucja
Jeśli komuś się nudzi lub chciałby się na czymś wyżyć to serdecznie zapraszam do testowania walidacji forumarza znajdującego się pod adresem:
http://evolucja.eu/test_walidacji/?page=register

To chyba jedna z trudniejszych rzeczy przy całym projekcie. To właśnie w tym miejscu musiałem napisać wszystkie klasy walidujące, style, system templatów itd. Krótko mówiąc 2 dni z życia wzięte.... dostal.gif
Spawnm
A gdzie ochrona przed botami?
Brak captcha.
evolucja
Uznałem, że na starcie sobie daruję. Dopiero jak zauważę, że faktycznie są boty to wprowadzę. Bo po co od razu utrudniać życie użytkownikom? smile.gif
Spawnm
Jak captcha jest dobra to nie utrudnia .(czytelna dla usera)
A jak czekasz na pierwszy znak to ja ci współczuję, na punBB bez captcha się pewien czas temu przekonałem ile boty potrafią zmalować w 1 noc .
cojack
Pokaż kod przez który przechodzi weryfikacja formularza bo mi się wpisywać nie chce w każdym polu injecta.
evolucja
#Spawnm - no dobra, pomyślę nad tym smile.gif

#cojack
Najpierw każda zmienna poddawana jest operacji:
  1. function BasicClean($string) {
  2. $letters = array("'",'"','\\',"/", "`");
  3. return trim(str_replace($letters, "", $string));
  4. }

A potem już tylko standardowa walidacja na dane, czy się mieści, czy dobre znaki, czy nie za krótki, za długi itd.
cojack
No i co Ty myślisz że tylko za pomocą apostrofu można zrobić injecta? To się grubo mylisz.

http://niebezpiecznik.pl/post/przewodnik-p...eveloperow-php/
evolucja
#cojack
Ja uważam, że takie zabezpieczenie jest wystarczające. Zrób injecta to wtedy uwierzę, że potrzebne są zmiany.
cojack
Jeżeli masz później weryfikacje stringów, a widzę że masz to nie przejdzie przez to inject, no nie bądź śmieszny. Dobra weryfikacja zmiennych gwarancją sukcesu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.