Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Usuwanie fragmentu zmiennej
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
gorden
Witajcie... Chciałbym wykonać skrypt, który po spełnieniu odpowiednich warunków usuwałby fragment wartości zmiennej... Dajmy na to, że najpierw wyszukuje ten fragment, a później go kasuję. Użyłem funkcji strpos() do wyszukania fragmentu, teraz jak go usunąć?

1. <?
  2. $wartosci = "wartosc1 wartosc2 wartosc3";
  3. $szukana = $_POST['wartosc'];
  4. $usuwanie = strpos($wartosci, $szukana);
  5.  
  6. if ($usuwanie === false) {
  7. echo "szukana wartosc nie istnieje, wiec nie zostanie skasowana"; } else {
  8. echo "szukana wartosc istnieje i zostanie skasowana";
  9. //Tutaj wlasnie chce skasowac to, co podane w przykladowym poscie , jesli istnieje
  10. }
  11. ?>

Czyli jeśli w powyższym kodzie, w poście ktoś wpisał "wartosc2", to zmienna $wartosci bedzie wygladala tak: "wartosc1 wartosc3". Jeśli wpisze natomiast "wartosc4", której nie ma w tej zmiennej, to ona zostanie nienaruszona. Jaka funkcja służy do tego?
bastard13
A może str_replace?
  1. $usuwanie = str_replace($szukana,'', $wartosci);
gorden
Hmm... w sumie można podmienić wartosc na drugą, pustą. Zrobiłem formularz, dopasowałem do zmiennych i wstawiłem str_replace(). Wszystko z warunkami jest ok, ale kiedy już wszystko pójdzie ok, nie usuwa tego fragmentu... Do tego ze str_replace użytym w takim celu wiążą się problemy: jeśli jest np $wartosci="wartosc32, wartosc33", a w formularzu zostanie wpisane tylko "wartosc", to zmienna $wartosci bedzie wyglądała tak: $wartosci="32, 33"... to nie jest rozwiązanie mojego problemu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.