Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JS] Podmieniam wartość action, ale źródło nie zmienia się...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
eccocce
Witam,
Mam takie pytanie związane z JS. Otóż badałem podatność pewnej strony na atak XSS i użyłem poniższego kodu:
Kod
<script>window.onload=function(){document.forms[0].action="inny.php";};</script>

Taki kod podany przez formularz akurat wykonuje się smile.gif ale tutaj jest problem, bo w źródle strony nadal stoi action="stara_sciezka", chociaż jak kliknę "wyślij", to formularz jest wysyłany do pliku inny.php. Dlaczego źródło strony nie aktualizuje się?
Z góry dzięki za odpowiedź.
Fifi209
Cytat(eccocce @ 25.07.2010, 14:24:16 ) *
Witam,
Mam takie pytanie związane z JS. Otóż badałem podatność pewnej strony na atak XSS i użyłem poniższego kodu:
Kod
<script>window.onload=function(){document.forms[0].action="inny.php";};</script>

Taki kod podany przez formularz akurat wykonuje się smile.gif ale tutaj jest problem, bo w źródle strony nadal stoi action="stara_sciezka", chociaż jak kliknę "wyślij", to formularz jest wysyłany do pliku inny.php. Dlaczego źródło strony nie aktualizuje się?
Z góry dzięki za odpowiedź.

Tak zawsze jest. winksmiley.jpg
#luq
Źródło nigdy Ci się nie zmieni wykonując skrypt JS smile.gif
To co masz po kliknięciu prawym klawiszem myszki i wybraniu z menu "Pokaż źródło" to jest plik .html statyczny bądź też generowany dynamiczne chociażby przez PHP.
JavaScript natomiast umożliwia Ci modyfikowanie drzewka DOM i to ono się zmienia przy podanym kodzie a nie źródło strony.
kamil4u
Polecam użycie takich dodatków jak firebug w FF lub ich odpowiedniki dla innych przeglądarek(te liczące się mają takie dodatki smile.gif )
eccocce
Dzięki. Firebug faktycznie pokazuje zmodyfikowane źródło. Czyli jeśli dobrze rozumiem - to co wyświetla mi się w przeglądarce, to tak naprawdę "drzewko DOM", czyli sparsowane przez przeglądarkę źródło (+ css, js, itp.), tak?

@kamil4u wiesz może, czy da się porównać html ze źródła z tym "ostatecznym" htmlem przy użyciu Firebuga?
#luq
Cytat(eccocce @ 26.07.2010, 07:29:53 ) *
Czyli jeśli dobrze rozumiem - to co wyświetla mi się w przeglądarce, to tak naprawdę "drzewko DOM", czyli sparsowane przez przeglądarkę źródło (+ css, js, itp.), tak?

No tak.

Cytat
czy da się porównać html ze źródła z tym "ostatecznym" htmlem przy użyciu Firebuga?

Z tego co mnie wiadomo to takiej opcji nie ma, jedynie masz wyróżniane zmiany w drzewku DOM in real time, wtedy tagi są podświetlone na żółto.
wookieb
Cytat(eccocce @ 26.07.2010, 07:29:53 ) *
@kamil4u wiesz może, czy da się porównać html ze źródła z tym "ostatecznym" htmlem przy użyciu Firebuga?

Firebug -> html -> PPM na <html> -> kopiuj HTML
eccocce
Aha, czyli na piechotę raczej... To podświetlanie na żółto to tak bardzo chwilowo działa smile.gif Póki co nie widzę gdzie to skonfigurować, żeby dłużej było widać, co się zmieniło.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.