Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP|MySQL] Po zainstalowaniu nowego PHP 5.3.3 nie działa MYSQL
Forum PHP.pl > Forum > PHP
slepciu
Witam

Mam taki problem, że po zainstalowaniu PHP w wersji 5.3.3 lub 5.2.2 przestają mi działać strony, na których wymagane jest połączenie z MySQL. Inne strony napisane w PHP działają bez problemu. Przy zainstalowanej wersji PHP 5.3.0 również wszystko śmiga. Całość sprawdzałem z trzema różnymi wersjami Apacha (2.2.14, 2.2.15 i 2.2.9) - zawsze jest to samo.
Gdy wybieram stronę z połączeniem z bazą, przeglądarka dłuuuugo próbuje ją wczytać, po czy wyświetla pustą stronę. Wszystko to robię na lokalnie.
Wyświetlanie błędów w PHP mam włączone (error_reporting = E_ALL & ~E_DEPRECATED, display_errors = On), ale żaden się nie pojawia.
Sprawdzałem działanie na moich autorskich skryptach, na Joomla i na WordPressie
Czy ktoś ma jakiś pomysł?
wookieb
No to pokaż kod. Sprawdź czy login i hasło do mysql na pewno są prawidłowe. Zainstalowałeś wszystkie potrzebne moduły?
Napisz prosty skrypt sprawdzający czy da się połączyćz MYSQL (może być PDO)
slepciu
Hasło i login na pewno są poprawne, w końcu przy starszej wersji PHP wszystko działa. Zresztą to nie jest problem pojedynczego skryptu. Mam lokalnie kilkanaście stron, które korzystają z MySQL i wszystkie w starej wersji PHP działają. Dla czystości sumienia napisałem taki skrypt:

1. $db = new mysqli(HOST_BAZY, UZYTKOWNIK_BAZY, HASLO_BAZY, NAZWA_BAZY);
  2. if (mysqli_connect_errno())
  3. {
  4. echo 'Połączenie z serwerem bazy danych nie powiodło się';
  5. } else
  6. {
  7. echo 'udało się';
  8. }

I jest dokładnie to samo, w starszej wersji działa, w nowej po wybraniu pliku ze skryptem przez długi czas przeglądarka nie reaguje, tylko kręci się obrazek sugerujący wgrywanie strony, a po jakimś czasie wyświetla się pusta strona. Podkreślam, że żadne błędy się nie pojawiają.
Co do modułów to nie powinno niczego brakować, w obu wypadkach używam standardowej instalacji w której moduł mysqli jest obecny (sprawdzałem na wszelki wypadek w php.ini i w katalogu ext)
krzysztof_kf
Jak instalujesz najnowszą wersję PHP to wypadało by zainstalować najnowszą wersję Mysql zgadza się ?
piotr94
sprawdź plik php.ini, czy przypadkiem podczas instalacji nowego php nie zakomentowało Ci linii odpowiedzialnej za ładowanie obsługi mysql
slepciu
Wersja MySQL 5.1.49
Apache 2.2.15

php.ini sprawdzałem w pierwszej kolejności. Zresztą właśnie przeinstalowałem cały system więc w pierwszej kolejności instalowałem wersję 5.3.3.

I muszę jeszcze przeprosić za błąd w moim pierwszym wpisie, napisałem, że problem jest w wersji 5.3.3 i 5.2.2, a chodziło mi o 5.3.2. Generalnie do 5.3.0 nie miałem takich problemów
bodzio2k
Zmiennej HOST_BAZY nadaj wartość "127.0.0.1" miast "localhost". Działa? yahoo.gif
slepciu
Działa. Myślałem, że nie ma to znaczenia, zwłaszcza, że od kilku lat zawsze używałem localhost. Dzięki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.