Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne] pytanie doczyczace folderow na serwerze
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
andixxx
Witam, mam pytanie i przedstawię je tak:

mam serwer a na nim kilka folderów, do których są przypisane rożne domeny (jak na rysunku)

root -
+ strona (www.mojadres.pl)
-- folder_1
--+ /plik_1.jpg
-- folder_2

+ sklep (www.sklep.mojadres.pl)
-- folder_1
--+ /skrypt.php
-- folder_2

problem polega na tym, ze mając plik ze skryptem (chodzi mi o unlink, ale pokaże na przykładzie zdjęcia) znajdujący się w sklep/folder_1 (www.sklep.mojastrona.pl/folder_1/skrypt.php) chciałbym wyświetlić plik znajdujący się tu strona/folder_1/ używając ścieżki względnej czyli ../../strona/folder_1/plik_1.jpg (teraz pokazuje mi brak obrazka), muszę użyć adresu www.mojadres.pl/strona/folder_1/plik_1.jpg wtedy jest wszystko ook

Da rade to jakoś obejść? mozna jakos wejsc do roota? jak wiadomo do unlink potrzeba ścieżki względnej a ta wykracza poza (poziom wyżej niż) www.slep.mojastrona.pl .. a z http nie działa ..

proszę o pomoc
zelu
Ale unlink działa po stronie serwera i bez problemu może wyjść ponad public_html (np we frameworkach czesto spotyka sie umiejscowienie katalogów ze skryptami ponad public_html). Natomiast zdjęcia wyświetlane są po stronie użytkownika, więc nie możesz na nich robić skoków pomiędzy serwerami w taki sposób w jaki to zaproponowałeś. czyli wyskoczenie ponad public za pomocą ../ a pozniej wskoczenie na inny folder. Przeglądarka usera po prostu nie zna układu plików na serwerze (w przeciwieństwie do unlink)
andixxx
no tak, dzięki bardzo tu masz rację bo nie sprawdziłem wcześniej .. przed chwila próbowałem zrobić to właśnie z IMG i nie działało - ale ta informacja tez była mi potrzebna;) - ale dzieki za odpowiedz smile.gif

sprawdziłem - działa.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.