Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Oracle][SQL][PHP]odczyt typu danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
xyxy
Witam,

chcę stworzyć interfejs oparty na PHP odczytujący/zmieniający typy danych wszystkich kolumn we wszystkich tabelach w bazie danych - rozchodzi mi się głównie o to żeby pozamieniać wszystkie typy char na varchar2. Gdzie mogę coś poczytać na ten temat? Prosiłbym o jakieś konkretne linki, gdzie jest opisane jak skonstruować zapytanie SQL zwracające wszystkie typy danych z tabel oraz jak zbudować DML zmieniający typ danych wybranej kolumny w tabeli.
muk4
Nie wiem czy o to ci chodzi:
mysql_fetch_field pobierasz informacje o typie kolumny.
Zmieniasz typ np. tak:
  1. ALTER TABLE `table` CHANGE `id` `id` VARCHAR( 5 ) NOT NULL

xyxy
ok to bedzie chyba trochę bardziej skomplikowane niż mi się wydawało, ponieważ baza danych to Oracle. Póki co sprawdziłem dziś jak to wygląda z alter table i to nie działa:
  1. 1.
  2. ALTER TABLE `table` CHANGE `id` `id` VARCHAR( 5 ) NOT NULL

natomiast zadziałało to:

1. ALTER TABLE `table` MODIFY `nazwa_kolumny` VARCHAR( 5 )

Z tego co zobaczyłem, to wtedy znikają wszystkie dane w modyfikowanej tabeli, czy to oznacza, że bede musiał z każdą modyfikacją zrzucać wszystkie dane z tabel i potem po modyfikacji wrzucać je z powrotem? Czy istnieje jeszcze jakieś inne rozwiązanie?

Druga sprawa to znając życie mysql_fetch_field też nie bedzie działać, bo to Oracle (nie mam jak sprawdzić, bo nie mam jeszcze wgranego php na kompie z którym się łącze poprzez zdalny pulpit - tam też jest baza na Oraclu). Jakieś rady?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.